Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2024 – 2 Brabant/Zeeland

ONS 2024 – 2 Brabant/Zeeland

Aan de slag voor een gezonder Nederland!

Om Nederland gezonder te maken zijn doordachte keuzes nodig, zowel op korte als op lange termijn. Er dient een gebalanceerd pakket aan maatregelen te komen op het gebied van financiële bestaanszekerheid, van gezondheidsbevordering en preventie en op het terrein van betaalbare en duurzame huisvesting. Het nieuwe kabinet kan daarin daadwerkelijk het verschil maken!

KBO-Brabant/Zeeland heeft samen met artsenfederatie KNMG en ruim zeventig andere partijen een brief gestuurd naar de toekomstige politieke kopstukken met een oproep om de volgende stap te zetten naar een gezonder Nederland. Het blijft niet bij een oproep alleen: we komen als coalitie van vertegenwoordigers van binnen en buiten de zorg ook met haalbare voorstellen, praktische adviezen en kansrijke maatregelen. Daar moet het nieuwe kabinet mee aan de slag!

In de gezamenlijke brief wordt financiële bestaanszekerheid als topprioriteit bestempeld. Dat betekent dat de overheid onder meer moet zorgen dat het sociaal minimum voldoende is om van te leven. Bovendien dient er een toegankelijk en betrouwbaar systeem voor sociale zekerheid te zijn.

Ook gezondheidsbevordering en preventie zijn van wezenlijk belang. We geven het aanstaande kabinet het advies om in de begroting van het ministerie van VWS voortaan vijf procent te reserveren voor gezondheidspreventie. In buurten en wijken zouden gezondheidsinstellingen, sociale diensten en welzijnsorganisaties met elkaar brede zorgcentra moeten opzetten, zodat patiënten en cliënten efficiënt en dicht bij huis geholpen kunnen worden.

Belangenbehartiging voor senioren is één van de belangrijkste doelstellingen van KBO-Brabant/Zeeland. We werken daarbij graag samen met andere sterke partijen, om zo een nóg grotere vuist te kunnen maken. Voor de brief met adviezen en voorstellen aan het nieuwe kabinet heeft KBO-Brabant/Zeeland de krachten gebundeld met KBO Limburg en KBO-Overijssel, met artsenfederatie KNMG

en onder meer ook met GGD Nederland, KWF Kankerbestrijding, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en zorg- verzekeraars. Samen staan we sterk en bouwen we aan een gezondere toekomst voor Nederland!

Leo Bisschops, voorzitter

Lees tijdschriftDownload het magazine
Afbeelding voor ONS 2024 – 2 Brabant/Zeeland