Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenAndere bedragen voor toeslagen in 2024
Wat betekent dit voor u?

Andere bedragen voor toeslagen in 2024

Maandag 22 januari 2024

Kreeg u in 2023 toeslagen? Controleer dan of uw gegevens voor 2024 nog kloppen. En geef wijzigingen zo snel mogelijk door. Wilt u weten of u dit jaar recht heeft op toeslagen? Maak dan een proefberekening.

Kreeg u vorig jaar toeslagen? Dan heeft u in december een brief van Dienst Toeslagen ontvangen met daarin de voorschot-beschikking voor dit jaar. De hoogte van dit bedrag is berekend met uw gegevens van 2023. Meestal krijgt u binnen zes maanden na uw aanslag inkomstenbelasting in april/mei de definitieve berekening.

Geef wijzigingen door, ook gedurende het jaar

Het kan zijn dat uw gegevens in 2024 veranderen. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen wijzigt of de hoogte van uw huur verandert. Dan is het belangrijk dat u zulke wijzigingen doorgeeft aan Dienst Toeslagen. Veranderingen in uw leven hebben namelijk invloed op hoeveel toeslag u kunt krijgen.Controleer uw gegevens via www.toeslagen.nl onder Mijn toeslagen. En geef het snel door als uw gegevens niet meer kloppen. Dit geldt op ieder moment in het jaar. Zo krijgt u iedere maand het juiste bedrag aan toeslagen en u voorkomt dat u later moet terugbetalen. Kijk op www.toeslagen.nl/pasaan

Maak een proefberekening

Wilt u weten of u in 2024 recht heeft op toeslagen? Of hoe hoog het bedrag is dat u ontvangt? Maak dan een proefberekening op www.toeslagen.nl/proefberekening. Voor een proefberekening is het handig om uw toetsingsinkomen te weten. Dit is het jaarinkomen waarmee de Dienst Toeslagen uw toeslagen berekent. Via www.toeslagen.nl/inkomen kunt u uw toetsingsinkomen schatten.

Huurtoeslag omhoog, zorgtoeslag omlaag

De meeste mensen krijgen dit jaar meer huurtoeslag. Ook kunnen ongeveer 35.000 extra huishoudens met een wat hoger inkomen huurtoeslag krijgen. Maak een proefberekening om te zien of dit voor u geldt. U kunt de toeslag aanvragen via Mijn toeslagen. De zorgtoeslag gaat dit jaar omlaag. Dit komt omdat de zorgtoeslag in 2023 eenmalig met een extra bedrag was verhoogd. Dit jaar vervalt deze verhoging weer. Daardoor kan het zijn dat u tot
€ 32,- minder krijgt per maand. Sommige mensen ontvangen om die reden helemaal geen zorgtoeslag meer.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij uw toeslagen? Informeer dan bij een van de speciale toeslagenservicepunten, uw bibliotheek, de vrijwillige belastinghulpen van KBO of de BelastingTelefoon. Kijk op www.toeslagen.nl/hulp voor een overzicht van organisaties die u kunnen helpen.

Auteurs

Afbeelding voor Jordy Steijn

Jordy Steijn