Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenBiljarten voor dames

Biljarten voor dames

Maandag 22 januari 2024Afbeelding Biljarten voor dames

Een keu hadden ze nog nooit vastgehouden en van een carambole nog nauwelijks gehoord. Inmiddels zijn ze er aardig handig mee. In Nuenen is een groep dames sinds enkele jaren fanatiek aan het biljarten.

Het was een van de mannen uit biljartclub De Treffers die vijf jaar geleden opperde ook een biljartclub voor dames op te richten. Vol overgave ging een klein groepje van start. De Pommeranses noemen zij zich, vernoemd naar het dopje met het blauwe puntje op de keu. Ze spelen graag een potje libre en worden tussendoor gecoacht door vier mannen. Van stilte in de zaal zoals bij de heren is geen sprake, want er moet ook gelachen worden.

Weetje

De Pommeranses leren niet alleen de techniek van het spel, ze groeien ook in hun woordenschat. Biljarten heeft zo zijn eigen jargon. De dames horen regelmatig dat zeeenbaltedikofte dun spelen. De afstoot heet acquit en een punt bij het spel libre is een carambole.

1. Ardie van Leuken (73) ‘Het is een leuk en tactisch spel, maar ook keimoeilijk! Om de bal de goede route te laten rollen, moet je best wiskundig denken. Ach, dat is goed voor ons oude brein.’

2. Coby Dikmann (70) ‘Sinds enkele maanden is Piet ons ontvallen, de echt- genoot van Ardie. Hij was voor ons een soort wedstrijdsecretaris en zorgde voor een vrolijke noot in de zaal. We missen hem allemaal.’

3. Trees Bastiaans (74) ‘We zijn in een paar jaar tijd flink gevorderd in ons spel. Dat is leuk om te zien. Thuis oefen ik ook regelmatig, samen met mijn man.
We hebben zelf een biljarttafel, al kost het veel energie om hem te verwarmen.’

4. Tonnie van Samang (77) ‘Soms kijken andere dames wel raar op als je zegt dat je biljart. Dat is van oudsher toch meer
een mannenhobby. Wij houden wel van een taboe doorbreken. Biljarten is weer eens wat anders.’

Activiteit: Damesbiljart
Aantal deelnemers: 16
Wanneer: Elke dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur
Kosten: € 30,- per deelnemer per jaar
Afdeling: Seniorenvereniging Senergiek, Nuenen
Leden: Ruim 1.600
Locatie: Cultureel Centrum Het Klooster
Meer op deze locatie: Onder meer jeu de boules, darten, yoga, tai chi, muziek, bridge, rikken, sjoelen, taalles, lezingen en feesten zoals de jaarlijkse kerstviering.

Beeld Ivo Hutten

Auteurs

Afbeelding voor Ivo Hutten

Ivo Hutten