Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2023 – 12 Overijssel

ONS 2023 – 12 Overijssel

Het zwaartepunt wéér in de zorg

Op steeds meer plekken wordt de mogelijkheid om contant te betalen afgeschaft. Dat is slecht nieuws voor mensen die niet digitaal willen of kunnen betalen. Zeker als dat gebeurt bij zorginstellingen en ziekenhuizen. Patiënten lopen tegen dit probleem aan in onder meer apotheken en parkeergarages.

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het zogenaamde zorgplafond, waarbij patiënten naar een andere zorginstelling worden gestuurd zodra de maximale omzet bij die zorgverzekeraar is bereikt. Daardoor kan het gebeuren dat deze mensen veel verder moeten reizen. Dat vinden wij een slechte zaak. De zorgverzekeraar zou ook het beschikbare budget vanuit een andere zorginstelling kunnen overhevelen. Daar komt de ongerustheid over de grote personeelstekorten bovenop. Blijft er wel voldoende zorg beschik­baar voor de meest kwetsbaren onder ons?

Wat ons wél tevreden stemt is dat de Tweede Kamer heeft aangegeven dat commerciële investeerders weg moeten uit de huisartsenzorg. Geld dat bestemd is voor huisartsenzorg moet in handen blijven van de huisartsenzorg en niet in handen komen van commerciële investeerders. Goede zaak dat de Tweede Kamer hier werk van maakt.

Op het moment van verschijnen van deze ONS zijn de Tweede Kamerverkiezingen net achter de rug. Het worden spannende tijden in afwachting van de formatie. Ondertussen zijn we op weg naar de decembermaand, voor velen een feestmaand. Tegelijkertijd is de wereld om ons heen erg onrustig: natuurrampen, oorlogen. Ook is bekend dat er rond de feestdagen meer eenzaamheid is, vooral onder ouderen. Het is dan ook extra belangrijk dat we in verbinding blijven met elkaar en naar elkaar omkijken. We hopen op een vredige en goede kerst vol geluk voor u en allen die u lief zijn.

Arie van Alphen en Herman Pieper, voorzitters

Lees tijdschriftDownload het magazine
Afbeelding voor ONS 2023 – 12 Overijssel