Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGevlochten heggen
Het Pieterpad in de provincies van ONS (deel 3)

Gevlochten heggen

Maandag 27 november 2023

Het Pieterpad bestaat veertig jaar en is met zijn ruim 500 kilometer de bekendste wandelroute van Nederland. De tocht loopt deels door de vier provincies waar ONS Magazine verschijnt: Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Reden genoeg om per provincie naar de hoogtepunten te kijken. Deze keer: Noord-Brabant.

Nee, echt rijk bedeeld is Brabant niet als het gaat om het Pieterpad. Slechts twee van de 26 etappes lopen voor een deel door deze provincie. Etappe 19 begint nog in het Limburgse Gennep, maar als u vervolgens via natuurgebied De Maasduinen met het Afferdse Veer de Maas oversteekt zet u voet op Brabantse bodem. Daar wandelt u een stukje langs de Maas om vervolgens vlakbij Boxmeer in de Groeningse Bergen te belanden en uiteindelijk bij te komen in Vierlingsbeek. In etappe 20 steekt u bij Holthees langs het spoor de provinciegrens weer over.

Foto: Odelia Otten

Helemaal toevallig is het niet dat we juist in dit deel van Noord-Brabant wandelen. Het hoofdthema van het Brabantse deel van het Pieterpad is namelijk De Maasheggen. Deze heggen zijn strak in elkaar gevlochten en vormen zo een natuurlijke scheiding tussen land van verschillende eigenaren. Een leuk weetje: Julius Caesar schreef zo’n 2000 jaar geleden al over deze heggen. Hij vond ze nogal irritant omdat zijn legers behoorlijk moesten omlopen door al dat vlechtwerk.

Toen het prikkeldraad werd uitgevonden raakte heggenvlechten in het grootste deel van het land in vergetelheid, maar niet hier. In het gebied waar u wandelt vinden zelfs ook elk jaar de wereld- kampioenschappen heggenvlechten plaats. En dankzij de inzet van een aantal Brabantse vrijwilligers staat het ook als ambacht op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed.

Vanuit dit mooie erfgoed lopen we Limburg weer in. Nog maar zes etappes tot de Pietersberg!

Brabantse etappes

Etappe 19: Gennep-Vierlingsbeek (19 kilometer)
Etappe 20: Vierlingsbeek – Swolgen (24 kilometer)

Praktische informatie

Op www.pieterpad.nl vindt u een uitgebreide beschrijving van de verschillende etappes van het Pieterpad. Op de kaart ziet u ook precies waar u koffie kunt drinken, iets kunt eten of waar u kunt overnachten of kamperen. Het wandelpad is niet geschikt voor wie slecht ter been is of in een rolstoel zit. Sinds september is het Pieterfietspad geopend, ook geschikt voor rolstoel of scootmobiel.

Beeld Hans Dutscher