Ga door naar hoofdcontent
Artikelen1943: Vijf zusjes op de bewaarschool

1943: Vijf zusjes op de bewaarschool

Maandag 27 november 2023

‘Lang voor het mobieltjestijdperk had men weinig ervaring met kiekjes maken. Dat blijkt wel uit bijgaande fotootjes uit 1943. Ondanks de mindere kwaliteit is het verhaal erachter dierbaar. Mijn ouders, van huis uit Brabanders, woonden jarenlang in Westdorpe in Zeeuws- Vlaanderen. Hun gezin groeide snel, maar het dorp had nog geen kleuterschool. Wel was er een dame, juffrouw Julie, die van haar ouders een cafézaaltje had geërfd, waar ze kleuters opving voor vijf cent per kind per week. Als je twee jaar was én zindelijk mocht je komen. Wel je eigen potje meebrengen! En zo kon het gebeuren dat mijn oudste zus bijna naar de lagere school ging en de jongste net twee jaar was geworden. Met vijf zusjes tegelijk op de bewaarschool: dat moest vastgelegd worden!

Wel je eigen potje meebrengen!

In leeftijd ben ik de middelste van de vijf. Op de foto waar we staan, sta ik links vooraan. Ik herinner me de lange dagen, waarin we met veel bidden en tekenen met een griffel op een leitje de uren doorkwamen. Gelukkig was er ook een weitje om buiten te spelen. Als we nu af en toe met vier zusjes samenkomen om zusjesbridge te spelen, denken we met trots aan het begin van onze schooltijd.’

Annie Vergouwen-Van Unen

Annie Vergouwen-Van Unen (85) woont in Etten-Leur en is nu acht jaar lid van KBO Etten. Ze is 57 jaar getrouwd met Jac en samen hebben ze drie kinderen en zes kleinkinderen.

Uw foto?

Heeft u een bijzondere foto die u met ONS Magazine wilt delen? Stuur uw foto met toelichting en uw contactgegevens per e-mail naar redactie@onsmagazine.nl of per post naar Postbus 3240, 5203 DE ’s-Hertogenbosch. ONS Magazine behoudt zich het recht voor uw reactie te bewerken en/of in te korten. De foto die u instuurt, ontvangt u uiteraard retour.

Binnenkort bestaat KBO 75 jaar

Heeft u oude foto’s van KBO-uitjes? Stuur ze naar ONS!