Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2023 – 12 Noord-Brabant

ONS 2023 – 12 Noord-Brabant

Samen maken we Brabant

Onder deze vlag gaan de komende vier jaar zes coalitiepartijen als Brabants bestuur aan de slag. Het klinkt als het startschot voor een nieuwe fase in de ontwikkeling van onze provincie. Maar laten we bij alle mooie verhalen over een glanzende toekomst ons verleden niet vergeten.

Recent was ik uitgenodigd deel te nemen aan een symposium over dat verleden. Rode draad door alle inleidingen was dat Brabant juist groot geworden is door haar gemeenschapszin, het lef van pioniers die in staat waren belangen en behoeften samen te brengen in corporaties, coöperaties, compagnies en niet te vergeten congregaties: de vier C’s dus.

Als sprekend voorbeeld werd gewezen op de boerenapostel pater Van den Elzen, die de belangen van de straatarme keuterboertjes behartigde door onder andere het oprichten van de Boerenleenbank, nu Rabobank. Dit gevoel van gemeenschapszin, het gezamenlijk oppakken van urgente problemen, heeft Brabant nooit verlaten, aldus de inleiders.

Zorgcoöperatie Hoogeloon, nota bene de eerste zorgcoöperatie in Nederland, werd in 2004 hier opgericht. Een ander voorbeeld is het ontstaan van Brainport. Weet u nog? DAF ging failliet, Philips lag op de intensive care, massale werkloosheid in de regio dreigde. Tegen die achtergrond stonden er boegbeelden op die zeiden: ‘Dit laten we niet gebeuren!’ Zij sloegen de handen ineen en legden de fundamenten van het huidige Brainport.

Vandaag staan we opnieuw voor grote maatschappelijke uitdagingen. Denk aan het groeiende zorginfarct, dat ook veel senioren bedreigt. Meer dan ooit is er weer behoefte aan Brabantse boegbeelden, die net als hun voorgangers zeggen: ‘Dit laten we niet gebeuren, wij gaan dit samen oppakken’. Steunend op die unieke Brabantse gemeenschapszin, in samenwerking met ieder die dit gevoel van urgentie deelt.

Samen maken we Brabant? Ja.

Wel jammer dat in het Bestuursakkoord Noord-Brabant 2023-2027 met geen woord gerept wordt over senioren die Brabant toch gemaakt hebben tot wat het nu is.

Leo Bisschops, voorzitter

Lees tijdschriftDownload het magazine
Afbeelding voor ONS 2023 – 12 Noord-Brabant