Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2023-4 Gelderland

ONS 2023-4 Gelderland

Impact

Iedereen in Nederland verdient een gelijke kans op een zo gezond mogelijk leven. Nog te vaak worden mensen ziek of overlijden zelfs jaren eerder door armoede. Dat is onaanvaardbaar! Hier móet het kabinet iets aan doen. Daarom schreven wij samen met de KNMG en zeventig andere maatschappelijke organisaties een brandbrief. We vragen daarin meer werk te maken van het voorkomen van gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van sociaal-economische factoren. Bestaanszekerheid is de sleutel: een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen en de toegang tot gezond eten, onderwijs en veilig werken en wonen. Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna zeventig procent iemands gezondheid. De impact van medische zorg op de gezondheid van mensen is slechts elf procent. Meer hierover leest u in het artikel Ziek door armoede.

Inmiddels zijn de Provinciale Statenverkiezingen achter de rug, de samenstelling van de Eerste Kamer is bekend. De onderhandelingen over de Wet Toekomst Pensioenen vinden nog steeds plaats. Vorige maand heeft u kunnen lezen hoe de KBO’s van Senioren Netwerk Nederland nog tot het laatst hebben gestreden tegen deze wet. Nu is het afwachten wat de Eerste Kamer zal beslissen. Wij zitten ondertussen uiteraard niet stil. Het is nu tijd om ons voor te bereiden op wat we kunnen doen als de wet er toch komt. Het Senioren Netwerk Nederland is samen met geestverwante organisaties in overleg met een speciaal opgerichte claimstichting die onderzoekt welke juridische procedures zo nodig in te zetten zijn. We houden onze leden uiteraard via alle kanalen op de hoogte van de ontwikkelingen.

En van een heel andere orde: het is weer de tijd van de paasvuren. Zowel in Gelderland als Overijssel een door velen gekoesterde traditie, die dit jaar overschaduwd wordt door stikstofmaatregelen. Sommige vuren mogen nog maar een fractie van de grootte zijn van wat ze zijn geweest. De provincie heeft aangekondigd te zullen handhaven en dat is toch wel spijtig. Natuur is belangrijk, maar er moet ook oog blijven voor andere belangen en tradities.

Arie van Alphen, voorzitter KBO Gelderland
Herman Pieper, voorzitter KBO-Overijssel

Lees tijdschriftDownload het magazine
Afbeelding voor ONS 2023-4 Gelderland