Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenZeker, we moeten Bevrijdingsdag blijven vieren!

Zeker, we moeten Bevrijdingsdag blijven vieren!

Vrijdag 16 mei 2025

De lezers van ONS Mailmagazine zijn nagenoeg eensgezind: we moeten op 5 mei absoluut Bevrijdingsdag blijven vieren. Liefst 96 procent van de deelnemers aan een peiling hierover is daarvan overtuigd.

Op 5 mei vieren we de bevrijding en onze vrijheid. En dat doen we al sinds 1946 en in heel het land. Al vanaf het begin is er discussie of een landelijke viering wel passend is, immers: niet heel Nederland werd op 5 mei bevrijd. De bevrijding begon in het zuiden van Nederland al in het najaar van 1944. En uit sommige meer noordelijke plaatsen en streken werden de nazi’s pas in juni 1945 verdreven. Toch wordt 5 mei aangehouden als dé Bevrijdingsdag omdat op die dag in 1945 de Duitse troepen zich in hotel De Wereld in Wageningen overgaven aan de geallieerden.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Vrijheid en democratie

Tegenwoordig leggen we op 5 mei vooral de nadruk op leven in vrijheid en op kernwaarden als democratie en rechten van de mens. Op 4 mei houden we om acht uur ’s avonds twee minuten stilte in acht voor alle slachtoffers van oorlogen en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Zo blijven we – ook tachtig jaar na de bevrijding – 5 mei vieren. En dat is heel goed, vindt liefst 96 procent van de lezers van ONS Magazine.

Nooit vergeten

Ruim 1.300 lezers beantwoordden de vraag of we 5 mei moeten blijven vieren. Bijna iedere deelnemer aan de peiling zei volmondig ‘ja’. De redenen waarom we Bevrijdingsdag in ere moeten houden verschilden wel. Vier op de tien deelnemers wil 5 mei blijven herdenken omdat wat er in 1940-1945 is gebeurd nooit en te nimmer vergeten mag worden. Ruim 30 procent vindt dat Bevrijdingsdag vooral een dag moet zijn waarop we stilstaan bij het belang van vrede.

Slachtoffers herdenken

Eén op de vijf deelnemers aan onze peiling vindt het belangrijk dat we de slachtoffers van toen én die van latere oorlogen en vredesmissies blijven herdenken. Vijf procent meent juist dat we op 5 mei vooral iedereen die slachtoffer werd van de Tweede Wereldoorlog moeten herdenken. Slechts 4 procent van de deelnemers vindt dat we na tachtig jaar het hoofdstuk Tweede Wereldoorlog moeten sluiten.

Foto: Shutterstock