Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVideobellen en mantelzorgen met Femly
mantelzorg via femly

Videobellen en mantelzorgen met Femly

Dinsdag 1 september 2020

‘Ja mam, u bent in beeld!’

Even videobellen met moeder of opa, medicijngebruik checken of vakantiekiekjes sturen: het kan allemaal met Femly, een eenvoudig tv-systeem voor de hele familie. ‘Eenzame ouderen en hun mantelzorgers gelukkig maken, dat is onze missie.’

image

Femly? Begin 2020 kende bijna niemand het nieuwe beeldbelsysteem. Totdat corona losbarstte en ouderen geen bezoek meer mochten ontvangen. Heel Nederland zocht naar manieren om contact met hun dierbaren te onderhouden. En toen kwamen de bestellingen. Eerst druppelend, al gauw stromend. Mede-eigenaar Françoise de Goeijen wist niet wat haar overkwam, maar wél wat te doen.

Automatisch in beeld

‘Ik stapte in mijn auto en leverde al die Femly-tv’s persoonlijk af. Aanvankelijk zonder garantie van betaling, want we hadden nog niet eens een betaalsysteem’, lacht ze. Na een reportage bij ‘EditieNL’ ging ’t helemaal los. Met Femly – een knipoog naar het Engelse ‘family’ – belt de familie. De oudere hoeft geen knop in te drukken, de beller komt automatisch in beeld, heel simpel, op de televisie. Dus geen gedoe met computers en tablets. Met de app kan ieder familielid ook foto’s en video’s plaatsen. Of zelfs contact onderhouden met bijvoorbeeld de praktijkondersteuner of huisarts.

Meer liefde, minder lasten

‘Onze missie is mensen gelukkig maken. Eenzame ouderen, maar ook hun mantelzorgers’, vertelt De Goeijen. Ze spreekt uit ervaring. In 2016 verloor ze haar man aan een agressieve vorm van alzheimer, hij was pas 57 jaar. Zij was zijn belangrijkste mantelzorger. ‘Maar zonder de hulp van mijn vrienden en familie had ik het niet gered. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor en ik wil dat iedereen die steun kan ervaren.’ Femly ontlast de mantelzorger, omdat je elkaar op elk moment van de dag kunt zien. Ook is de zorg gemakkelijker met anderen te delen. De druk op mantelzorgers blijft tenslotte groeien. Een groot probleem, weet De Goeijen: ‘Het aantal ouderen met een zorgvraag stijgt nog steeds, terwijl de “zorghandjes” juist afnemen. Ondertussen moeten senioren wel langer zelfstandig kunnen wonen. Dat wringt.’ Iedere particulier kan Femly bestellen, maar ook bij een aantal zorginstellingen draait al een proef.

Zo werkt Femly

Femly is er voor de hele familie, iedereen krijgt gratis toegang tot de app. Daarmee communiceert u met uw dierbare, die voor de speciale Femly TV zit. U kunt een tv kopen of huren. Daarbij komt het abonnement à € 19,95 per maand, inclusief twee weken gratis proeftijd. De Femly TV wordt kant-en-klaar bezorgd. U heeft wel een snelle internetverbinding nodig, maar de installatie is simpel: steek de stekker in het stopcontact en beginnen maar. En wel zo handig, met de Femly TV kunt u ook gewoon televisiekijken. Dit kunnen families met Femly:

  • Beeldbellen
  • Reminders voor medicijngebruik sturen
  • Agenda bijhouden
  • Foto’s en video’s met elkaar delen

Bent u benieuwd hoe Femly in de praktijk ervaren wordt? Klik dan hier.