Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenSchenken op papier
Juridische helpdesk

Schenken op papier

Dinsdag 1 december 2020

Een bijzondere manier van schenken

Als u vóór uw overlijden geld wilt schenken aan de kinderen en er toch over wilt kunnen blijven beschikken, is dat mogelijk. Peter van Dongen, oud-notaris en lid van de juridische helpdesk van KBO-Brabant, legt uit hoe dat in z’n werk gaat.

image

Meneer en mevrouw Van Rooijen (70 en 68) hebben een forse overwaarde in het huis waar ze al dertig jaar wonen. Ze willen graag alvast wat van hun vermogen schenken aan de kinderen, maar dat geld zit ‘in de stenen’. Ze vragen zich af of er toch een mogelijkheid is om alvast vermogen over te dragen aan de kinderen, zodat die later minder erfbelasting hoeven betalen.

Erfbelasting verminderen

‘Voor een situatie als deze bestaat zeker een goede mogelijkheid om alvast te schenken’, vertelt Peter van Dongen. ‘We noemen die constructie “schuldigerkenning uit vrijgevigheid”. De ouders doen op papier alvast een schenking aan de kinderen, maar blijven dit bedrag schuldig aan de kinderen. Dat kan een goede optie zijn als mensen het geld dat ze willen schenken, simpelweg niet op de bank hebben staan, bijvoorbeeld omdat het in de overwaarde van het huis zit. Het kan ook zijn dat het geld er wel contant is, maar dat de ouders erover willen blijven beschikken. De schenking is dan vooral bedoeld om nu alvast te zorgen dat de kinderen later minder erfbelasting hoeven te betalen, maar ook om ervoor te zorgen dat een eventuele eigen bijdrage aan langdurige zorg lager uitvalt omdat er minder eigen vermogen is.’

Twee voorwaarden

Een schuldigerkenning uit vrijgevigheid moet aan twee voorwaarden voldoen. Van Dongen: ‘Allereerst moet de schenking in een notariële akte worden vastgelegd. Het is dus niet verstandig simpelweg via de bank geld heen en weer te boeken tussen ouders en kinderen, want dan ziet de fiscus deze twee handelingen ook niet als een schuldigerkenning uit vrijgevigheid en is niet voldaan aan de vereiste van de notariële akte. Dit levert later dus geen vermindering van de erfbelasting op. De tweede voorwaarde is dat de ouders over het bedrag jaarlijks rente betalen. Die rente is momenteel verplicht 6 procent.’ Ouders kunnen het geschonken bedrag bij de opgave voor de inkomstenbelasting in box 3 aftrekken van hun vermogen, terwijl de kinderen het in box 3 juist moeten opgeven als vermogen.

KBO-Brabant heeft haar eigen juridische helpdesk. Klik hier voor meer informatie.