Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenSchatgraven in de archieven

Schatgraven in de archieven

Vrijdag 12 april 2024

Van Marietje Kessels tot Wim Daniëls: de podcast van het Brabants Historisch Informatie Centrum brengt geschiedenis tot leven.  Surf naar www.bhic.nl/kbo en ga mee schatgraven in de archieven van Brabant.

De elfjarige Marietje Kessels gaat op 22 augustus 1900 een brief posten vlak bij haar huis in Tilburg. Maar die brief wordt nooit bezorgd en Marietje blijkt al snel spoorloos. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden in de nabijgelegen kerk. Misbruikt en vermoord. Een bekend verhaal misschien, maar dat komt nu in een ander daglicht te staan want in deze geruchtmakende moordzaak zijn recentelijk nieuwe archiefstukken opgedoken. Honderden getuigenverklaringen, bewijsstukken, brieven en notities die niet eerder in deze zaak zijn onderzocht, zijn tevoorschijn gekomen uit één van de vele archieven die door het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) worden bewaard. Hierdoor komen we meer te weten over de hoofdrolspelers van deze zaak: de koster, de schilder en de pastoor. En u kunt nu zelf horen wat deze mannen vertellen! Want in de podcast De Moord op Marietje Kessels stapt u als luisteraar in het Tilburg van 1900 en hoort u wat zich er allemaal heeft afgespeeld.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Op uw moment

Hoe dat kan? Met een podcast is dat heel eenvoudig; een podcast is een geluidsbestand dat u zelf kiest en op ieder moment dat het u uitkomt kunt beluisteren. Vanuit huis, tijdens het wandelen of bij het doen van klusjes of de strijk. Hebt u een mobiel apparaat zoals een telefoon of tablet? Dan kunt u een app downloaden, bijvoorbeeld Spotify of Podimo, waarmee u de podcast Het geheugen van Brabant zó gevonden hebt. Luistert u liever via de computer? Dat kan ook, want alle afleveringen staan ook op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum: www.bhic.nl/podcast

Op reis met Wim Daniëls

Maandelijks brengt het BHIC een podcast uit, onder de naam Het geheugen van Brabant. En naast de twee baanbrekende afleveringen over de zaak Marietje Kessels komen er ook allerlei andere onderwerpen voorbij. Zo kunt u mee op reis met taalkundige Wim Daniëls, en deel uitmaken van zijn missie om een vijf eeuwen oud boek uit Florence terug te brengen naar Aarle-Rixtel. Of u luistert naar de aangrijpende brieven van de jonge verzetsman Dick Winterdijk die hij en zijn verloofde Bep Meijer uit Vught schreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een andere keer hoort u het imposante geluid van een bus van de voormalige vervoersmaatschappij Zuidooster uit de jaren zestig en praat de chauffeur u bij over hoe de komst van de lijnbus Brabant veranderde. Of u hoort het stemgeluid van de allereerste vrouwelijke burgemeester van Brabant.

Onverwachte wending

Wim Daniëls

Wat u allemaal in de podcast te horen krijgt wordt sterk bepaald door wat grondig archiefonderzoek aan het licht brengt. Zo werden archivarissen van het BHIC, na vele uren struinen door allerlei documenten, getuigenissen en verklaringen, ook zelf enorm verrast door de vondst van onbekende stukken in de zaak Marietje Kessels. Maar ook een zoektocht naar de oudste film van Brabant zorgde plots voor een onverwachte wending van het verhaal doordat er nog oudere beelden bleken te bestaan. En soms komt zo’n pareltje spontaan naar boven: bij het verhaal over het ontstaan van de televisie in Brabant dook er een cassettebandje op met daarop een bijzonder interview. Hierin vertelt een handige techneut uit Sint-Anthonis hoe hij zelf in 1951 een ontvanger heeft gebouwd waarmee hij boven op de kerktoren signalen opving om televisie te kunnen kijken. Zo zorgt Het geheugen van Brabant iedere keer voor verhalen over de Brabantse geschiedenis met een eigen geluid.

Benieuwd?

Ga naar de webpagina speciaal voor KBO-leden en laat u verrassen door de beste podcasts van Het geheugen van Brabant: www.bhic.nl/kbo