Heel Holland Bakt-winnares Anouk Glaudemans
Maandag 1 februari 2021‘De grootste strijd bij Heel Holland Bakt was die met mijzelf’
Bak-kampioen
Begin 2020, vlak voordat corona uitbrak, won Anouk Glaudemans Heel Holland Bakt. Traditiegetrouw maakt de winnaar dan het aansluitende voorjaar het Winnaarsboek, maar helaas ging dat niet door vanwege alle maatregelen. Anouk mocht gelukkig wel het Seizoensboek uitbrengen. En dat is onlangs gebeurd: Heel Holland Bakt Thuis.
Het sociale aspect van koken en bakken is belangrijk voor Anouk. Ze is niet alleen winnares van Heel Holland Bakt, in het dagelijks leven is zij ook docent Social Work aan een hogeschool. Anouk: ‘Ik ben verzorgend ingesteld en geef graag aandacht aan een ander. Ik denk dat de wereld een stuk mooier wordt als je dat wat je hebt deelt met een ander. Dat moest ook terugkomen in mijn boek. Vandaar bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Sociaal’. Daarin komen allerlei recepten voorbij voor een verjaardag, een high tea of een borrel. Kleine dingen die je kunt invriezen en kunt uitdelen. Maar natuurlijk ook een paar spectaculaire desserts die je met kerst of na een diner met vrienden op tafel kunt toveren.’
Heel Holland Bakt Door
Gewend als ze is om voor groepen te spreken en les te geven, geniet ze nu van het geven van workshops en presentaties op het gebied van bakken. Anouk: ‘Ik heb sinds Heel Holland Bakt jaar veel mensen mogen ontmoeten en er zijn nieuwe dingen op mijn pad gekomen. Maar vanwege corona zijn ook veel dingen niet doorgegaan. Ik heb kunnen bekijken wat ik echt leuk vind om te doen. Maar mijn leven is helemaal niet zoveel veranderd, hoor. Ik ben nog steeds een werkende moeder van twee tieners die op tijd ’s avonds het eten klaar moet hebben. Vandaar in mijn boek ook het hoofdstuk ‘Snel’. Dat vond ik wel toepasselijk. Hoe je makkelijk een cake bakt tussen het wassen draaien en de aardappels schillen door…’
Gemoedelijke sfeer
De gemoedelijke sfeer van Heel Holland Bakt past goed bij Anouk: ‘Ellenbogenwerk, daar doe ik niet aan. Ik heb het ook nooit gevoeld als een competitie. In elk geval niet met de andere kandidaten. Ik heb de grootste strijd met mezelf geleverd, omdat ik het beste uit mezelf wilde halen. Ik heb altijd anderen geholpen, en andersom is dat ook zo geweest. Je krijgt gewoon buikpijn als je ziet dat iemand anders zijn taart laat vallen, omdat je weet hoe hard iedereen ervoor werkt. Dat is ook de charme van Heel Holland Bakt. Maar ik ben er ook van overtuigd dat iedereen dan kan excelleren als je het goed hebt met elkaar. Ik gun iedereen zijn glorie.’
Iedereen kan bakken
Om je op te geven voor Heel Holland Bakt moet je toch wel enigszins zeker zijn van je bakkunsten. ‘Klopt,’ beaamt Anouk, ‘ik heb door het programma geleerd dat ik eigenlijk beter kan bakken dan ik zelf van tevoren dacht. Iedereen kan bakken, dat is mijn overtuiging, maar ik blijk toch een bepaalde snelheid en handigheid te hebben in het schakelen als iets mislukt, en dat had ik vooraf niet gedacht. Ook door de technische opdrachten – die vond ik trouwens het leukst – kwam ik erachter dat ik toch meer kennis en vaardigheden heb dan ik zelf wist.’ Om te benadrukken dat iedereen kan bakken, heeft Anouk in haar boek het hoofdstuk ‘Basis’ toegevoegd. Anouk: ‘Ik wil echt iedereen uitdagen om zelf vanaf de basis te leren bakken, en geen voorverpakte poeders en pakjes te kopen. Dat is echt prima te doen. Ik leg het allemaal stap voor stap uit.’
Multitasken bij Heel Holland Bakt
Bakken, en ook koken trouwens, doet Anouk graag, maar naast haar 32-urige werkweek was daar niet altijd veel tijd voor. Nu werkt ze minder uren, zodat ze zich op haar workshops en andere activiteiten kan richten. Anouk: ‘Ik stond echt niet elk weekend te bakken. Maar ik ben een handige harry. Dus als ik denk: hé brood, dat wil ik zelf ook een keer maken, dan duik ik daar helemaal in. Ik ga erover lezen, haal ingrediënten en dan ga ik proberen. En ik geef niet op. Lukt het de eerste keer niet, dan wel de tweede keer, of de derde. Zo sta ik in het leven. Ik ben nieuwsgierig, leergierig, ik neem dingen snel op en ik werk hard. En ik kan prima multitasken. Dat wist ik al wel, maar sinds Heel Holland Bakt weet ik het zeker. “Ik ben niet zo snel van de wap”, zeg ik weleens. Ik kan me goed focussen. Maar ik heb ook echt wel staan brullen hoor, en gemopperd als iets mislukte, maar altijd pas na afloop.’
Heftige tijd
De opnames van Heel Holland Bakt bestreken acht weken, van eind augustus tot half oktober. Een heftige tijd waarvoor Anouk haar lesrooster op de hogeschool mocht aanpassen. Anouk: ‘Mijn gezin, mijn ouders, mijn schoonouders en mijn baas hebben mij ontzettend gesteund in die tijd. Ik werkte op dinsdag en woensdag, op donderdag pakte ik al mijn spullen die ik wilde meenemen en vertrok ik naar een hotel. Vrijdag en zaterdag waren de opnames en op zondag maakte ik alweer plannen voor de komende weekenden, want er waren deadlines waarop je je ideeën vooraf moest aanleveren. Ik leefde echt op adrenaline.’
Bakken is wetenschap
Je hoort weleens zeggen: koken is kunst en bakken is wetenschap. Zit daar een kern van waarheid in? Anouk: ‘Ja, ik snap dat wel. Bij koken kun je toch wat meer freewheelen, kijken wat je nog in je koelkast hebt en er op gevoel nog wat bijgooien. Bij bakken ben je meer gehouden aan vaste verhoudingen, aan temperatuur, luchtvochtigheid, dat soort dingen. De omstandigheden in de tent van Heel Holland Bakt waren niet altijd ideaal. Soms regende het naar binnen, soms was het zomaar 38 graden, en dan hooguit een graad of 5. Maar je hebt meer vrijheid dan je misschien denkt, hoor. Ik heb bijvoorbeeld bij vrijwel alle recepten in het boek minder suiker gedaan. Ik vind het belangrijk dat we dat niet te veel eten. Je kunt ook met andere smaken werken of met fruit. Maar soms ontkom je er niet aan. Wil je bijvoorbeeld meringue maken, dan is dat een vaste verhouding van één deel eiwit, twee delen suiker. Als je minder doet dan zakt het gewoon in.’
Bewust bakken
Gezond eten lijkt niet helemaal in overeenstemming met het bakken van taarten en andere lekkernijen. Toch kan het wel, volgens Anouk. Vandaar in haar boek het hoofdstuk ‘Bewust’. Anouk: ‘Ik hou erg van boter, suiker en eieren, maar als je dat zeven dagen in de week eet dan groei je dicht. Dus hoe kun je bakken met minder suiker of geen suiker, of zonder boter en dierlijke producten? Ook glutenvrije recepten komen langs. Ik vind het belangrijk om ook daar mee bezig te zijn.’
Anouk Glaudemans (44) won in 2020 Heel Holland Bakt. Zij is getrouwd met Niels en samen hebben zij twee kinderen: Rosalie (17) en Victor (13). Daarnaast is Anouk docent Social Work bij Avans Hogeschool. In november 2020 bracht zij het boek Heel Holland Bakt Thuis uit.
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen