Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenHan won Silver Starters 2019
Winnaar Silver Starters

Han won Silver Starters 2019

Maandag 24 mei 2021

‘Silver Starters zit uitzonderlijk goed in elkaar’

Han van Doorn

Han van Doorn (83) won de eerste prijs bij Silver Starters 2019 met zijn app Are you okay. Hij vertelt over zijn ervaringen.

image

‘Voordat ik met Silver Starters begon, had ik al een tijdlang een bepaald idee voor ogen. Toen ik alleen kwam te wonen, belde mijn zoon me regelmatig met een smoesje. Dan vroeg hij hoe het met de kippen was, of met de moestuin… terwijl ik wist dat hem dat geen moer interesseerde: hij was gewoon bezorgd om zijn oude vader. Dat zette me aan het denken: wat gebeurt er als ik van de trap val? Hoe lang duurt het dan voordat iemand mij vindt? Maar een alarmknop om mijn nek of sensors en camera’s in mijn huis – daar voelde ik niks voor. 

Zelflerend

Samen met mijn zoon ontwikkelde ik de app Are you okay. De app is gekoppeld aan een apparaatje in de meterkast dat elke 10 seconden mijn elektriciteitsverbruik naar de cloud zendt. Het is een zelflerend systeem: na drie weken weet het wat mijn normale verbruik is. Als het vervolgens een afwijking vaststelt, belt de app mij. En pas als ik niet opneem, belt hij mijn zoon. Mijn privacy is dus gegarandeerd. Ik hoef alleen maar een apparaatje van 30 euro voor in de meterkast aan te schaffen; verder is dit systeem gratis. 

Verliefd

Toen ik met Silver Starters begon, had ik mijn productidee al. Maar ik heb er heel veel geleerd, vooral over het vermarkten ervan. Zo heb ik ontdekt dat ik verliefd ben geworden… op het verkeerde, namelijk op mijn zelflerende systeem. Maar om de app goed in de markt te zetten, moet ik me in plaats daarvan focussen op het probleem van de gebruiker. Verder heb ik bijvoorbeeld een missie en visie leren maken. En ik heb een business model samengesteld: één A4’tje met alle aspecten van mijn business. Dat heeft heel wat denkwerk gevergd, maar nu biedt het veel overzicht. 

Op zoek

Sinds 2019 heb ik de app verder ontwikkeld. Ik ben nu aan het testen: hij werkt hartstikke goed en is bijna klaar. Maar ik kan nog niet live gaan, want dan kom ik om in het werk. Dat wil ik niet, want zelf wil ik blijven innoveren. Daarom ben ik op zoek naar iemand die het product in de markt wil zetten. Ik voer op dit moment gesprekken en hoop op korte termijn live te gaan.

Silver Starters biedt doel

Ik heb in mijn leven heel wat opleidingen, cursussen en trainingen gevolgd, maar Silver Starters zit uitzonderlijk goed in elkaar. Alles is prachtig gestructureerd en je kan het in je eigen tempo doen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd? Dat het makkelijker is om vitaal ouder te worden als je een doel hebt in het leven! Ik heb gemerkt dat het enorme voldoening geeft: iets tot stand brengen. Dan weet je waar je ’s morgens je bed voor uit komt.’

Wat Silver Starters precies inhoudt, leest u hier en hier.

Marian Wezenbeek volgde Silver Starters in 2021. Haar ervaringen leest u hier.