Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenDe Nutri-Score: handigheidje in de supermarkt

De Nutri-Score: handigheidje in de supermarkt

Vrijdag 15 november 2024

Op veel verpakkingen van voedingsmiddelen staat de Nutri-Score, een logo dat met letters en kleuren aangeeft hoe positief of negatief de samenstelling van een product is ten opzichte van vergelijkbare producten. Bij de lezers van ONSMagazine is de Nutri-Score als handigheidje bij het maken van keuzes (nog) niet populair.

Het komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar wint nu ook in Nederland aan bekendheid: de Nutri-Score. Op steeds meer verpakkingen van etenswaren in de supermarkt staat een label met kleuren en letters. Een schaal die loopt van een donkergroene A tot een dieprode E toont hoe gezond een product is. De Nutri-Score laat dat in één oogopslag aan de consument zien, wat één van de voordelen is van dit laagdrempelige informatiesysteem.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Gezond verstand

Met de Nutri-Score kunnen consumenten eenvoudiger producten met elkaar vergelijken en zo een gezondere keus maken. Het is wel de bedoeling dat vergelijkbare producten naast elkaar worden gelegd, dus bijvoorbeeld ontbijtgranen met elkaar vergelijken. Etenswaar van verschillende categorieën door middel van de Nutri-Score met elkaar vergelijken werkt niet. Als op een pizza een A staat en op zalm een D, wil dat zeker niet zeggen dat de pizza gezonder is. Deze A-pizza is iets gezonder dan een pizza met een C; dus alleen in één en dezelfde productgroep gaat zo’n vergelijking op. Al is daarover soms ook verwarring: vissticks hebben vaak een A omdat ze minder vet bevatten. Zalm heeft een D vanwege het vele vet, maar dat is wél gezond vet. Dus bij gebruik van de Nutri-Score moet ook het gezonde verstand gebruikt worden!

Te laat

De Nutri-Score kan een handig hulpmiddeltje zijn bij het maken van een gezondere keus, maar heeft dus ook zijn beperkingen. Wellicht is het daarom dat veel consumenten de Nutri-Score (nog) niet gebruiken. In een peiling vroegen we de lezers van ONS Mailmagazine of en hoe zij de Nutri-Score gebruiken. Zo’n 450 lezers gaven hun mening. Bijna de helft daarvan – 49 procent om precies te zijn – meldde dat zij het informatielabel helemaal niet gebruiken. 9 procent van de respondenten vertelde eerlijk dat ze de Nutri-Score meestal pas zien als het te laat is, namelijk als ze weer thuis zijn.

Schijf van Vijf

Van de deelnemers aan de peiling gaf 42 procent aan de Nutri-Score bewust te zien als ze in de supermarkt zijn. Daarvan zegt 19 procent zijn of haar koopgedrag niet van het gezondheidslabel te laten afhangen. Bijna éénvijfde – 18 procent – zoekt soms naar een ander product met een betere Nutri-Score. Bij slechts 5 procent geeft een minder goede Nutri-Score de doorslag om te zoeken naar een ander product. Het Voedingscentrum zet een waardevolle kanttekening bij de Nutri-Score: “Een groene A of B wil niet meteen zeggen dat het product gezond is, maar dat het in vergelijking met dezelfde soort producten een betere samenstelling heeft. De Schijf van Vijf laat zien welke producten echt een gezonde keuze zijn. Kijk daarom eerst of het product in de Schijf van Vijf staat.”

Foto: Shutterstock