Ga door naar hoofdcontent
KioskONS 2024 – 4 Brabant/Zeeland

ONS 2024 – 4 Brabant/Zeeland

Een nieuwe lente

Deze ONS Magazine wil ik met positief nieuws openen. Gewoon omdat het lente is. Als de dagen steeds langer worden, de zon zich meer laat zien, de tulpen bloeien en de zomer in aantocht is, heb ik echt zin om wat woorden te wijden aan het goede van het leven. Even niet tobben over alle uitdagingen die er zijn, en die vanzelfsprekend ook volop onze aandacht hebben, maar gewoon even stilstaan bij goed nieuws.

Neem bijvoorbeeld de recente boodschap van het Sociaal Cultureel Planbureau. Het SCP adviseert de ministeries en onze regering om veel meer te investeren in vitale ouderen, in hun gezondheid en hun welbevinden. En dat is nieuws waar KBO helemaal achter staat. Wij doen namelijk al decennialang niet anders! In Brabant en Zeeland organiseren de Afdelingen wekelijks talloze activiteiten die ouderen blij maken, actief houden en onder de mensen. Dat is belangrijk voor Nederland – ouderen die langer vitaal zijn kunnen een bijdrage blijven leveren aan onze maatschappij – maar nóg belangrijker voor henzelf. Vitale ouderen hebben namelijk minder snel zorg en ondersteuning nodig, blijkt klip-en-klaar uit de cijfers van het SCP.

Ook in ONS Pamflet voor het toekomstig kabinet – dat u kunt lezen op onze website kbo-brabant.nl en waarin we elf aanbevelingen doen voor het ouderenbeleid – benoemen we positieve zaken. Bijvoorbeeld dat senioren onmisbare vrijwilligers, mantelzorgers en oppasoma’s en -opa’s zijn. En we wijzen op wat de ouderendoelgroep allemaal te bieden heeft. Dat is heel veel!

Nog een laatste goed geluid in deze nieuwe lente: we dienden samen met drie andere provinciale KBO’s een subsidieaanvraag in bij het ministerie van VWS voor een meerjarig project Wonen en Zorg. Die subsidie is toegekend! We gaan dat project nu groots aanpakken. Met het thema Toekomstig wonen begint nú hebben we al flink wat ervaring, dus dat is ons wel toevertrouwd!

Leo Bisschops, voorzitter

Afbeelding voor ONS 2024 – 4 Brabant/Zeeland