Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVrijwilligerswerk voor KBO én Afrika

Vrijwilligerswerk voor KBO én Afrika

Vrijdag 17 mei 2024

De stichting Vraag en Aanbod Internationaal helpt mensen in Afrikaanse landen zelfredzaam te worden door bijvoorbeeld naaimachines en computers te doneren. Hubert Bink is naast bestuurslid bij KBO Waalwijk ook vrijwilliger bij Vraag en Aanbod Internationaal.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

De duizenden vrijwilligers die zich voor de KBO inzetten in hun wijk, buurt of dorp verzetten bergen werk. Niet zelden verrichten zij naast allerlei werkzaamheden voor de KBO ook nog vrijwilligerswerk voor andere mooie organisaties. Neem Hubert Bink uit Waalwijk. Hij is bestuurslid van de KBO in zijn stad, maar tevens actief als vrijwilliger voor de stichting Vraag en Aanbod Internationaal (VAI). “VAI is een organisatie die al vele jaren mensen helpt zelfredzaam te worden in eigen land”, vertelt Hubert. “Het gaat in bijna alle gevallen om landen in Afrika, zoals Tanzania, Uganda, Congo en Kameroen. De stichting heeft daar intermediairs die VAI vertegenwoordigen en contact hebben met de lokale bevolking. Vaak gaat het om mensen die het gewoon slecht hebben getroffen, zoals kind-moeders en oorlogsslachtoffers. Of om mensen die zijn getroffen door natuurlijk of menselijk geweld.”

Eigen levensonderhoud

VAI helpt mensen door aan hen gereedschap te verstrekken. “Het gaat om middelen waarmee een basis kan worden gelegd voor het uitvoeren van werk”, legt Hubert uit. “Daarmee kunnen zij een inkomen verdienen wat hen in staat stelt in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Ze kunnen dan hun kinderen naar school sturen en gebruik maken van de gezondheidzorg.” 

Indrukwekkende aantallen

Jaarlijks worden in meerdere containers honderden gereedschapskisten, computers en naaimachines verzonden. Hubert somt enkele indrukwekkende aantallen op: “Vorig jaar zijn 850 naaimachines, vijfhonderd computers en zevenhonderd gereedschapskisten voor ambachten als timmerman, metselaar, automonteur en bankwerker naar Afrika verstuurd. Aan elke zending gaat een projectaanvraag vooraf, zodat we zeker weten dat de materialen bijdragen aan de zelfredzaamheid van de bevolking.”

Revisiewerkzaamheden

VAI komt aan al het materiaal doordat bij 35 inzameladressen verspreid over Nederland overtollig gereedschap, computers, naaimachines en dergelijke kunnen worden ingeleverd. “VAI haalt het ingezamelde gereedschap op en brengt het vervolgens naar de eigen werkplaats in Alphen, hier in Brabant”, vertelt Hubert. “Daar zorgen veertig vrijwilligers voor het uitvoeren van de nodigde revisiewerkzaamheden. Om dit voor elkaar te krijgen werkt VAI ook samen met de werkplaats van Gered Gereedschap in Kaatsheuvel, met Tools to Work in Teteringen en de solidariteitswerkplaatsen in Uden en Huijbergen. Alles moet een zodanige kwaliteit hebben dat we er ook in Nederland met plezier mee zouden willen werken. Binnen dit hele proces zijn vrijwilligers, zowel mannen als vrouwen, altijd welkom om de organisaties te versterken. Er is werk genoeg!”

Wie meer informatie wil over de stichting Vraag en Aanbod Internationaal, of eens een werkplaats wil bezoeken, kan contact opnemen met VAI via info@vraagenaanbodinternationaal.nl of telefoon (013) 463 50 32. Rechtstreeks mailen met Hubert Bink mag ook, via binkhubert@gmail.com.