Ga door naar hoofdcontent
Artikelen‘Toneelclub zorgt voor ontmoeting’
KBO Heerlen Stad

‘Toneelclub zorgt voor ontmoeting’

Vrijdag 29 september 2023

‘KBO staat voor ontmoeting. Wij bieden onze leden een gevarieerd aanbod. We organiseren uitstapjes en bieden hulp bij talrijke onderwerpen. We zorgen voor heel veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, waarbij we ook omzien naar elkaar, dat is heel belangrijk.’

 class=

Aan het woord is Jo Piefer, sinds 2019 voorzitter van KBO Heerlen Stad. Vier jaar geleden vroeg de KBO of hij het ledenblad wilde bezorgen. Het duurde niet lang of een van de bestuursleden stond op de stoep om hem te vragen voor de vacante voorzitters- functie. En zo geschiedde. Jo is een bezige bij en ging direct voortvarend aan de slag. Hij organiseerde allerlei nieuwe activiteiten en zorgde voor de financiële ondersteuning. Met succes! Het ledenaantal stijgt gestaag, dit jaar mocht Heerlen Stad al 65 nieuwe leden noteren.

Aandacht geven en ontvangen

‘We bieden ouderen een netwerk waar zij aandacht ontvangen maar ook kunnen geven. Beide aspecten zijn een probaat middel tegen eenzaamheid. Met leden die de gezegende leeftijd van negentig jaar bereiken, gaan we samen uit eten en in mei organiseren we een Moederdagontbijt’, vertelt Jo Piefer. Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in het toneelspel. Hij is oprichter van het Volkstoneel Kerkrade en was daar 31 jaar voorzitter van. Alle opgedane ervaring nam hij mee naar KBO Heerlen Stad. Daar richtte hij de toneelclub Senioren voor Senioren op. De repetities vinden plaats in de aula van huize De Berg in Heerlen en zijn openbaar. Zo groeit de repetitie ook uit tot een gezellige ontmoetingsplek voor veel ouderen.

Sterrelicht

 class=

Met de toneelclub speelde Heerlen Stad zich letterlijk in de kijker bij KBO Limburg. Na een bezoek van onze consulent aan een repetitie attendeerde zij Jo op een succesvol project in België: Sterrelicht. Een theater- productie over dementie en eenzaamheid bij ouderen. Jo had er wel oren naar. Hij zorgde voor de nodige financiën via o.a. het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn-programma en de gemeente Heerlen, zocht een goede zaal om in te spelen en voegde twee jeugdige spelers aan zijn groep toe.

In juni werd het theaterstuk Sterrelicht, een productie van Luc Stevens, twee keer met succes uitgevoerd in het Parkstad Limburg Theater. Voorstellingen waar ook de acteurs trots op zijn. Johanna Spanjeberg kijkt er met veel plezier op terug. ‘Na veel omzwervingen over zo ongeveer heel de wereld, kwam ik vorig jaar terug in Limburg waar ik geboren ben. Ik heb veel creatiefs gedaan en jaren gezongen bij het Glen Miller Orchestra. Ik wilde weer iets doen met mijn ervaringen en mijn oog viel op een oproep van de plaatselijke KBO. Ze zochten nieuwe leden voor de senioren toneelgroep. Dat leek me wel wat.’ Haar positieve uitstraling en Amsterdamse gezelligheid maken haar uitermate geschikt voor de rol van Janet, de centrale medewerkster uit het verzorgingshuis.

Sterrelicht

Een verhaal over hoop, gezelligheid en warme buurten. Pijnlijk actueel over eenzaamheid, maar ook hoopvol en gezellig, daar waar het gaat over verbonden zijn met elkaar. Sterrelicht wordt mede mogelijk gemaakt door het Interreg V-A Euregio Maas-Rijn-programma, GGD Heerlen, Gemeente Heerlen, Provincie Limburg, Groene Kruis, Rosas Donamus, FSI en het VSB Fonds.

De voorstelling kan worden geboekt door de KBO-Afdelingen in Limburg.

Interesse? Neem contact op met consulent Chantal Saes chantal.saes@kbolimburg.com of bel 0475 381740. Meer informatie: www.kboheerlenstad.nl

Voor Afdelingen

Inmiddels is de toneelvereniging weer gestart met twee nieuwe stukken. Met KBO Limburg is afgesproken, dat KBO-Afdelingen nog een jaar lang de mogelijkheid hebben de theaterproductie Sterrelicht te boeken. ‘Naast een boeiende middag voor de leden trekt deze activiteit ook nieuwe leden!’ weet Jo inmiddels. ‘De Afdelingen van Landgraaf, Nuth, Venlo en Geleen hebben hun interesse al getoond.’ (zie ook kader)

Speed dansen en McDonalds

 class=

Half augustus zijn bij KBO Heerlen Stad de activiteiten na de zomerperiode weer opgestart. Opvallend is het Speed Dansen, waarbij voorzitter Jo een dansorkest met en voor senioren wil oprichten. In september is er een dagtocht naar Duitsland, inclusief boottocht, en in november naar de kerst- markt in Brussel. Voor een groep Oekraïense vluchtelingen, moeders en kinderen, die o.a. in huize De Berg verblijven, heeft hij een uitstapje naar McDonalds georganiseerd. Ze werden daar op zaterdag 19 augustus gastvrij ontvangen. Het is duidelijk, bezige bij Jo zet zich niet alleen in voor senioren!

Beeld Joan Raaijmakers