Senioren dragen bij aan verbinding in de samenleving
Vrijdag 6 december 2024Tijdens een werkbezoek zag en hoorde Vicky Maeijer, staatssecretaris van VWS, hoe ouderen zelf betekenisvolle verbindingen organiseren. Met hun initiatieven zorgen senioren ervoor dat zij anderen helpen en meteen ook onze maatschappij hechter maken. “De vrijwillige inzet van ouderen versterkt een gevoel van medemenselijkheid in onze samenleving.”
In heel Brabant en Zeeland zijn onder de vlag van Senioren Brabant-Zeeland zo’n tienduizend vrijwilligers actief. Geen wonder dat onze vereniging is aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Eén van de initiatieven van de Vereniging NOV is Samen Ouder Worden, een ontwikkelprogramma waarin kennis delen en kennis ontwikkelen centraal staan. Het project draait op veertig plaatsen in Nederland en zet in op nieuwe samenwerkingen met ouderen en seniorenverenigingen, met vrijwilligers- en bewonersinitiatieven, met gemeenten en met beroepskrachten in zorg en welzijn. Doel is om beter aan te sluiten bij de specifieke wensen van ouderen.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenTalenten en vaardigheden
“Ouderen beschikken over unieke talenten en vaardigheden die onze samenleving versterken”, vindt Petra van Loon van de Vereniging NOV. “Zij spelen een onmisbare rol in het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Zij weten wat de ander nodig heeft en zetten zich daar met hart en ziel voor in.” Die betrokkenheid stond centraal tijdens een werkbezoek van staatssecretaris Vicky Maeijer van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het programma Samen Ouder Worden. Tijdens haar werkbezoek kwamen verhalen tot leven die laten zien hoe ouderen zelf betekenisvolle verbindingen organiseren. Hun initiatiefkracht is essentieel voor het organiseren van ondersteuning, waarin zij niet alleen anderen helpen maar ook de samenleving hechter maken.
Persoonlijke aandacht
Corrie Middelkoop is vrijwillig coördinator van een netwerk. Zij benadrukte tijdens het werkbezoek het belang van eenvoudige, persoonlijke aandacht. “De vrijwilligers die komen helpen hoeven niets op te lossen, anders houden ze het niet vol”, zei Corrie. “Ze komen gewoon langs en ik zorg voor de gehele organisatie eromheen.” Deze aanpak biedt ruimte voor duurzame betrokkenheid, zowel voor de vrijwilligers als voor de mensen die hulp ontvangen. Meno Tomatala vertelde over de Molukse huiskamer waarbij hij betrokken is. “We organiseren met een grote groep vrijwilligers diverse activiteiten”, vertelde Meno tegen de staatssecretaris. “Wel altijd met eten want dat verbindt. Dit overstijgt alle culturele verschillen.”
Ouderen nemen verantwoordelijkheid
“Ouderen zien zichzelf niet alleen als onderdeel van de samenleving, ze nemen ook verantwoordelijkheid”, zo vatte Petra van Loon, programmamanager van Samen Ouder Worden, de kracht van ouderen treffend samen. “Hun vrijwillige inzet inspireert anderen en versterkt een gevoel van medemenselijkheid in onze samenleving.” Het werkbezoek van staatssecretaris Maeijer benadrukte hoe ouderen bouwen aan een samenleving waarin verbinding en betrokkenheid centraal staan. Hun verhalen laten zien dat iedereen – jong en oud – verantwoordelijkheid kan nemen om bij te dragen aan meer verbinding.
Foto’s: NOV, Lilian van Rooij
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen