Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenNooit te oud voor de liefde
Wat u moet weten over daten

Nooit te oud voor de liefde

Vrijdag 27 oktober 2023

Of u nu een partner bent verloren, gescheiden bent of nooit de juiste bent tegengekomen; ook als u wat ouder bent, kunt u (weer) liefde vinden. Het kan best spannend zijn om u hiervoor op het datingpad te begeven. Maar… daten hoeft niet moeilijk te zijn. Zo pakt u het aan!

Ontmoet nieuwe mensen

Toevallig een nieuwe liefde tegen het lijf lopen? Het kan, maar als u in het dagelijks leven weinig nieuwe mensen tegenkomt, is de kans groter als u zelf in actie komt. Het ontmoeten van andere singles kan op meerdere manieren, zoals bijvoorbeeld:

Ga vrijwilligerswerk doen

Zoek naar een activiteit die bij u past. Meld u bijvoorbeeld aan bij een dierenopvang, een dagopvang of bibliotheek. U doet iets waardevols én komt in contact met mensen met dezelfde passie.

Doe iets met uw interesses

Houdt u van wandelen, koken, lezen of dansen? Er zijn meer mensen met dezelfde interesses. Zoek een groep, workshop, club of vereniging (zoals een commissie in uw lokale KBO-Afdeling) waar u kunt doen wat u leuk vindt. Hier ontmoet u mensen die dezelfde interesses delen; de eerste overeenkomst is er al!

Maak online contact

Op socialmediakanalen als Facebook zijn er verschillende groepen waaraan u kunt deelnemen en waarin u mee kunt kletsen over onderwerpen als tuinieren, huisdieren, doe-het-zelf-projecten of het huishouden. Hier komt u in contact met verschillende mensen. Wilt u nóg actiever en gerichter op zoek naar nieuwe contacten? Dan kunt u uzelf bijvoorbeeld aanmelden voor een datingapp.

70 procent van de vijftigplussers die zoeken naar een partner maakt gebruik van een datingsite of -app.

Online daten? Zo werkt ’t!

Online daten is een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. Er zijn verschillende dating-sites en -apps voor ouderen die u hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld:

Profiel aanmaken

Om gebruik te maken van zo’n datingplatform maakt u een account aan. Voor sommige datingsites of -apps moet u een vast bedrag per maand betalen. Na registratie maakt u een persoonlijk profiel aan; hetgeen wat andere singles van u zien.

 • Vul de benodigde informatie in en vertel het een en ander over uzelf. Houd het beknopt en positief.
 • Voeg een leuke foto van uzelf toe. Gebruik geen foto waar ook andere mensen op staan en wees u ervan bewust dat deze foto voor anderen te zien is.
 • Wees eerlijk over dingen die u vertelt. Zo is de kans groter dat u ook echt een match met iemand hebt.

Reageren

Zodra uw profiel compleet is, wordt op basis hiervan gezocht naar gelijkgestemden. Elk datingplatform werkt anders. Er wordt gekeken naar hobby’s, interesses en andere zaken. Op basis daarvan worden nieuwe mensen voorgesteld, passend bij uw voorkeuren.

 • Als uw interesse is gewekt, kunt u dat laten blijken door contact te leggen. Hoe dat gaat, is op elk platform anders. U kunt bijvoorbeeld een ‘like’ uitdelen of een ‘hartje geven’.
 • Reageer op mensen waarvan u denkt dat die bij u passen. U kunt bijvoorbeeld op woonplaats selecteren. Hierdoor kunt u – als u dat wilt – contacten in uw omgeving zoeken, zodat u niet ver hoeft te reizen.
 • Als de interesse wederzijds is, is er een match. Vaak kunnen jullie dan met elkaar chatten.
 • Bevalt het online contact? Spreek dan na niet al te lange tijd in het echt met elkaar af. Alleen dan kunt ubeoordelen of jullie écht een match zijn.

Pas op dat liefde niet blind maakt

Hoewel u met een gerust hart online kunt gaan daten, is het wel belangrijk om alert te zijn. Als u aangeeft open te staan voor contact, kunnen anderen daar misbruik van maken. Er zijn mensen die datingfraude plegen, zich voordoen als iemand anders en uit zijn op uw geld. Let dus op het volgende:

 • Wees alert op nepprofielen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. U kunt natuurlijk ook altijd even op internet op zoek gaan naar meer informatie over diegene.
 • Geef niet te snel persoonlijke gegevens zoals een telefoonnummer of adres. Zorg dat u elkaar eerst hebt gezien door te videobellen.
 • Maak nooit geld over aan iemand die u alleen online kent.
 • Meld vermoedens van fraude bij de Fraudehelpdesk via www.fraudehelpdesk.nl

De eerste date

Hebben u en uw match leuk contact online en al een aantal keer gevideobeld? Dan is het tijd voor de volgende stap: afspreken in het echt.

 • Spreek af op ‘neutraal’ terrein, in een horeca- gelegenheid in de buurt bijvoorbeeld om een kop koffie te drinken. Het is niet verstandig om gelijk bij een van u beiden thuis af te spreken. Mocht de date niet zijn wat u ervan hoopt, dan kunt u die buiten de deur makkelijker afbreken. Daarnaast zijn er in zo’n gelegenheid vaak ook andere mensen aanwezig.
 • Laat iemand weten dat u een date heeft en bel diegene na afloop als u weer thuis bent.
 • Wees nieuwsgierig en toon interesse in de ander. Zorg dat jullie allebei evenveel aan het woord zijn.
 • Een geslaagde date? Tijd voor nog een! En nog een…

Relatiewoordenboek

Relaties zijn er in allerlei soorten en maten. Daar horen ook verschillende verwachtingen bij. Heeft u leuk contact met iemand (gehad) en wilt u het beestje bij zijn naam noemen? Of wilt u mee kunnen praten met de jongere generatie. Dit zijn de verschillende relatiestatussen:

Onenightstand: een eenmalige vrijpartij.

Friends with benefits: iemand met wie u bevriend bent en gemeenschap hebt, zonder dat er sprake is van een relatie.

Scharrel: dit is iemand waarmee u op regelmatige basis afspreekt, maar waar- bij het nog wel vrijblijvend is.

Twarrel of dwarrel: een twijfelachtige scharrel. Jullie zijn intiem met elkaar, maar weten nog niet wat jullie van elkaar zijn. Jullie zijn een beetje aan het ‘dwarrelen’.

Kwarrel: een kwalitatieve scharrel. Dat is een scharrel waaruit mogelijk een relatie zou kunnen voortkomen, want er ontstaan gevoelens voor elkaar. Rela: een relatie.

Prela: het stadium dat u nog net geen relatie hebt en nagaat of u verliefd op de ander bent. Jullie hebben het erg leuk met elkaar en doen alles wat jullie ook in een relatie zouden doen.

Ignorela: afkorting voor ignore rela, oftewel: genegeerde relatie. Iedereen in jullie omgeving denkt dat jullie een relatie hebben, maar jullie noemen het zelf niet zo.

Lat-relatie: living apart together. Jullie hebben een serieuze relatie, maar ieder woont op zichzelf.

Friendzone: Degene waarmee u een relatie zou willen, ziet u meer als vriend(in). De ander plaatst u in de vriendschapshoek; de friendzone.

Een geslaagde date? Tijd voor nog een! En nog een…

Beeld: Candybox Images/Shutterstock