Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenMuzikale verbroedering in Hooge Mierde

Muzikale verbroedering in Hooge Mierde

Vrijdag 29 september 2023

Fabiënne Jansen (24) en Simone Meulenbroeks (21), twee muziekdocenten in opleiding, verzorgen samen met seniorenkoor De Vroolijcke Noot een muziekmiddag in Hooge Mierde. Hun missie: niet alleen drie KBO-Afdelingen, maar ook jong en oud met elkaar verbinden door middel van muziek.

Er zijn maar weinig goede doelenorganisaties die aandacht besteden aan senioren

 class=

‘Hey Jude, don’t make it bad. Take a sad song and make it better…’. Simone trapt de muzikale middag al zingend af met het befaamde Beatles­liedje en roept iedereen op om mee te doen. Ze wordt door Fabiënne begeleid op de piano en klasgenoot Sietse Bijvelds op de gitaar. Voorzichtig wordt er al zachtjes meegezongen in de zaal, die ondanks het onstuimige weer goed gevuld is. Corry Coolen van KBO Hooge Mierde is nu eenmaal verzot op zingen, zo vertelt ze.
‘Ik houd van muziek en zing graag een deuntje mee. Zodra er een muziekactiviteit in het dorp is, dan ben ik erbij.’ Toch heeft Corry zich niet aangesloten bij een koor. ‘Ik wil niet vastzitten aan repetitiedagen. Wel ga ik regelmatig met de fietsclub erop uit, en dan zingen we al fietsend’, lacht ze.

 class=

Positieve invloed

Het zangplezier is precies wat Simone en Fabiënne, tweedejaarsstudenten aan de Academie voor Muziekeducatie in Tilburg, willen overbrengen. Het duo loopt daarom stage bij de senioren van de KBO’s in Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel. ‘Eerder hebben we stagegelopen op een lagere en middelbare school en we willen ook graag iets betekenen voor de senioren uit onze buurt. Vaak wordt er voor ouderen dóór ouderen iets georganiseerd, dat wilden we nu eens als jongeren voor hen doen.

 class=

Dat geeft een andere dynamiek’, vertelt Fabiënne, die uit het nabijgelegen Reusel komt. Simone, geboren en getogen in Hooge Mierde, vult aan: ‘Zingen is goed voor je gezondheid en een geweldige manier om sociaal contact te maken.’ Daar sluit hun stagebegeleider Sjaan Spooren van KBO Hooge Mierde zich volledig bij aan: ‘Muziek en creativiteit verrijken je leven; het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je brein en je gezondheid. Het laat je verwonderen, verbazen en kan je emotioneren. Muziek brengt herinneringen naar boven en weet mensen te verbinden. Het is ontzettend fijn dat Simone en Fabiënne met deze insteek willen bijdragen aan het welzijn van de senioren uit hun eigen dorp en omgeving.’

Zingen is goed voor je gezondheid en voor sociaal contact

Van Stef Bos tot Coldplay

 class=
V.l.n.r. Simone Meulenbroeks, Sjaan Spooren en Fabiënne Jansen

Naarmate de middag vordert, worden de kelen steeds verder opengezet. Er wordt voor elk wat wils geboden: van het nummer Papa van Stef Bos tot Adele’s Make You Feel My Love. Simone vertelt meer over hoe de speellijst tot stand is gekomen: ‘Tijdens een activiteitenmiddag zijn we gaan inventariseren: welke nummers zouden de senioren graag willen horen? Deze vraag was een mooie ingang naar vele boeiende gesprekken, waardoor we deze doelgroep beter hebben leren kennen. En wat ook zo leuk is: veel ouderen waren vooral ook benieuwd naar welke muziek wij graag luisteren. Vandaar dat we ook de nummers Kijk omhoog van Nick en Simon en Viva la Vida van Coldplay op het programma hebben gezet.’ Als het duo het nummer De Engelbewaarder inzet, komt de zaal pas echt goed los. Pierre Kartner schreef het liedje ooit voor de Belgische zangeres Mieke. Marco Schuitmaker coverde het nummer en scoorde er afgelopen jaar een dikke hit mee. Fabiënne: ‘Zo leuk dat veel mensen dit nummer ook kennen; het wordt door jong en oud uit volle borst meegezongen.’

Blijf vooral zingen; bij een koor, op de fiets of onder de douche!

 class=

Trotse oma

Na de eerste pauze is het de beurt van het koor, dat grotendeels bestaat uit leden van De Vroolijcke Noot. Onder leiding van de stagiaires zijn er diverse nummers ingestudeerd, waaronder I Like The Flowers. Dit liedje wordt in canon gezongen en het publiek wordt door Fabiënne van harte uitgenodigd om mee te doen. Terwijl Sietse de songteksten uitdeelt, geeft koordirigent Simone de instructies voor de zaal.

 class=

Het canon zingen verloopt niet helemaal vlekkeloos, maar dat mag zeker de pret niet drukken. Daarna volgen nog nummers als Countryroad van John Denver en Abba’s Andante. Het slotnummer is Brabant van Guus Meeuwis, het onofficiële Brabantse volkslied. ‘Dit nummer kennen jullie alle­ maal, dus er is geen excuus om niet mee te zingen’, stelt Simone. En dat blijkt ook wel; de zaal zingt volmondig mee. Tijdens de korte pauze die volgt, vertelt koorlid Jaan Jansen­-Abrahams wat deze middag extra speciaal maakt. ‘Het is bijzonder om samen op te treden met mijn kleindochter, dat is namelijk Fabiënne’, zegt ze vol trots. ‘Ze is niet alleen muzikaal, dat zit in de familie, maar ook een echte schat van een meid. Net als Simone, die ik ook al jaren ken.’

Onbezorgde middag

 class=

Na de laatste pauze brengen Fabiënne, Sietse en Simone de laatste nummers ten gehore, waaronder Andre Hazes’ uitsmijter Leef, een nummer dat ook zeer geliefd blijkt onder de aanwezigen. Na de laatste noten krijgt het drietal een daverend applaus. Stagebegeleider Sjaan kijkt tevreden toe: ‘Dit is waar we het voor doen: mensen een heerlijke onbezorgde middag bezorgen. Simone en Fabiënne kunnen dan ook rekenen op een zeer goede beoordeling.’ En stiekem hoopt Sjaan dat meerdere mensen enthousiast zijn geworden om zich aan te sluiten bij een van de vele koren, die Hooge Mierde rijk is. ‘Het is hier net Volendam; zowat iedere avond repeteert een koor in De Schakel: van jongeren­ tot seniorenkoor. Er zit vast iets in het water’, lacht ze. Ook het publiek reageert enthousiast. Na afloop worden Fabiënne en Simone overladen met complimentjes. De vraag of ze nogmaals een middag willen organiseren wordt meerdere keren gesteld. En dat beloven de stagiaires: ‘Dit smaakt naar meer! We gaan het zeker nog een keer dunnetjes overdoen met een ander repertoire. Dus blijf vooral zingen en oefenen; bij een koor, op de fiets of onder de douche!

KBO Hooge Mierde

KBO Hooge Mierde telt 236 leden en organiseert tal van evenementen, zoals yoga, fietsen, computerles, biljarten, kaarten, dagreizen en meer. Daarnaast biedt de vereniging ook ondersteuning, zoals het invullen van de belastingaangifte. De Afdeling van KBO-Brabant zet zich in voor actieve deelname van senioren aan de samenleving, voor de bevordering van onderlinge sociale contacten en zelfredzaamheid.

Lid worden of meer informatie? Neem dan contact op per e-mail: secretaris@kbohoogemierde.nl of bel (013) 509 1909 secretaris Corry van Dooren-van Herpt.

Beeld Bram Becks