Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenMinicursus podcasts
minicursus podcasts

Minicursus podcasts

Maandag 1 januari 2018

Podcasts: net als vroeger bij de radio

Geen gejaagd dj-gebrabbel, reclame of drukke spelletjes, maar wel het intieme gevoel van het hoorspel van vroeger. Dat is waarom steeds meer mensen aan podcasts verslaafd raken. U waarschijnlijk ook na uw allereerste aflevering.

image

‘Podcast’ is een samentrekking van broadcast (uitzenden) en iPod, de muziekspeler van Apple die bijna vijftien jaar geleden op de markt kwam als opvolger van de discman. De iPod heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de smartphone en tablet, die de podcast pas echt groot hebben gemaakt.

Lekker luisteren

Is een podcast dan niet gewoon een digitale radio-uitzending? Dat kan, maar er zijn veel meer programma’s die speciaal als podcast gemaakt worden, variërend van interviews, talkshows en documentaires tot theateroptredens en fictieverhalen. Vaak is er elke week een nieuwe aflevering, die u kunt beluisteren waar en wanneer u wilt, onderweg of thuis op de bank. Ook als u slechtziend bent, is de podcast de ideale manier om lekker ‘bij te luisteren’.

Luister-apps

Een podcast is meestal gratis. U luistert met uw koptelefoon, gekoppeld aan uw smartphone of tablet. Heeft u een Apple-apparaat? Daarop zit standaard een speciale podcast-app, gekoppeld aan de audiodatabase iTunes. U kunt u abonneren op uw favoriete serie, waarbij nieuwe afleveringen automatisch worden gedownload. Een andere, prettige app is Stitcher (voor Apple en Android), die dankzij de grote afbeeldingen overzichtelijk werkt. Trouwens, veel podcasts zijn ook zo te beluisteren via de website van de serie zelf, of verzamelplatforms als podcastluisteren.nl Handig, want hier vindt u allerlei podcasts op categorieën, zoals politiek, nieuws, techniek en waargebeurde verhalen.