Maaltijdservice: vers en gezond eten zonder zelf te koken
Zondag 21 augustus 2022Niet zelf koken? Een maaltijdservice kan uitkomst bieden
Niet iedereen houdt van koken of lukt het nog om dagelijks een lekkere en verse maaltijd op tafel te zetten. Een maaltijdservice kan dan uitkomst bieden. Leden van KBO Schijf testen vandaag de maaltijden van maaltijdservice Vers aan Tafel. ‘Lekker, rodekool!’
Smaken verschillen, zo wordt ook vandaag al snel duidelijk. Bij tafel 3 blijkt de ietwat harde rijst niet zo besteed aan meneer Faes. Aan tafel 2 smult mevrouw Van Meriënboer van de rodekool en aan tafel 1 zijn ze het eens: het runderlapje bij de aardappelen en sperziebonen is heerlijk mals. We zijn in Gemeenschapshuis Den Hoge Dries in Schijf, waar aan drie tafels twaalf leden van KBO Schijf de vriesverse maaltijden van maaltijdservice Vers aan Tafel proeven. ‘Vers aan Tafel wilde een samenwerking met ons starten, maar wij wilden natuurlijk eerst testen of onze leden de maaltijden wel lekker vinden’, legt KBO-Brabant-directeur Wilma Schrover uit. ‘Daarom vroegen we aan KBO Schijf om deze proeverij mee te organiseren.’
Mobiele oven
Terug naar de eetzaal. Daar heeft Roland Jakobs, commercieel directeur van Vers aan Tafel, de maaltijden opgewarmd in zijn mobiele oven. Op elke tafel staan vier verschillende maaltijden, waar de leden allemaal van proeven. Op een scoreformulier houden ze bij welk cijfer ze geven aan onder meer de smaak, de textuur en de presentatie. Dat is waardevolle informatie, vertelt Jakobs. ‘We organiseren drie tot vier proeverijen per week. Op deze manier kunnen we onze recepturen blijven verbeteren. Zo kregen we bijvoorbeeld bij de bami goreng kipsaté regelmatig de opmerking dat de bami wat meer gekruid zou mogen worden. Dit hebben we besproken met onze chef-koks en het kwaliteitsteam, aangepast, meerdere keren getest en uiteindelijk doorgevoerd. De verbeterde receptuur is sinds 1 juni 2022 te bestellen.’
Zelf koken
De meeste aanwezigen vandaag koken nog zeer regelmatig zelf. ‘Ik woon alleen en heb er niet altijd plezier in om alleen voor mezelf te koken’, vertelt mevrouw De Laat. ‘Maar als mijn zoon komt eten, doe ik extra mijn best.’ Haar tafelgenoot: ‘Ik woon naast mijn zoon en kook eens in de week ook voor zijn gezin. Dan zitten we met z’n zessen aan tafel en dat is hartstikke gezellig.’ Anderen vinden het juist fijn om elke dag te koken en om nog regelmatig naar de supermarkt te gaan. ‘Dan blijf je bezig en kom je onder de mensen’, zegt iemand. ‘Maar ik kan me goed voorstellen dat zo’n maaltijdservice heel fijn is als je bijvoorbeeld niet meer zo goed ter been bent.’
Hartstikke vers
Klanten van Vers aan Tafel zijn vooral senioren en mensen met een beperking die zelfstandig thuis wonen, maar ook verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zij kunnen wekelijks de vriesverse maaltijden van Vers aan Tafel bestellen via de website, telefonisch of via het bestelformulier. De maaltijden worden gratis thuisbezorgd door het eigen bezorgteam van Vers aan Tafel. Omdat de maaltijden vriesvers worden geleverd zijn ze gemakkelijk te bewaren in de diepvries en kunnen ze worden opgewarmd in de oven of magnetron. En geen zorgen: dat is hartstikke gezond. Aan pakjes en zakjes doen ze namelijk niet in de keuken van Vers aan Tafel. Alle ingrediënten zijn kakelvers. ‘En van lokale telers’, vertelt Jakobs. ‘De maaltijd wordt na bereiding ingevroren in een professionele diepvries die de maaltijd snel brengt tot een temperatuur van -18 graden. Dit proces zorgt voor behoud van smaak, voedingswaarden, geur en kleur. Hierdoor is het niet nodig om allerlei conserveermiddelen en onnodige smaak- en kleurstoffen toe te voegen aan onze maaltijden.’ Het assortiment van Vers aan Tafel bestaat uit 160 maaltijden uit bijvoorbeeld de Hollandse, Italiaanse en Oosterse keuken. Ook voor mensen die een speciaal dieet volgen, bijvoorbeeld zoutarm of vegetarisch, is een ruim assortiment beschikbaar. Bovendien kunnen mensen met kauw- of slikproblemen die alleen gemalen maaltijden kunnen nuttigen, ook terecht bij Vers aan Tafel voor ambachtelijk bereide maaltijden. En, niet geheel onbelangrijk: Vers aan Tafel heeft – naast de zoutarme maaltijden – sowieso bijna alleen maaltijden die minder dan 3 gram zout bevatten. ‘Dat is beter voor de gezondheid. Ook de overheid stimuleert mensen om minder zout te eten’, zegt Jakobs. Het lagere zoutgehalte valt de proevers van vandaag ook op. ‘Ik ben daar wel blij mee, want meestal zijn kant-en-klaarmaaltijden heel zout.’ Iemand anders: ‘Ik heb weleens een maaltijdservice gehad waarbij alles hetzelfde smaakte door al dat zout. Hier proef je tenminste de echte smaken.’
Stamppot
Aan tafel 3 proeven ze de stamppot van vier groenten. Meneer Faes kijkt op het etiket en vraagt zijn tafelgenoten welke groenten zij denken dat erin zitten. ‘Raapsteel, spinazie en andijvie’, horen we. ‘En boontjes!’, ziet iemand die de stamppot nauwgezet aan het ontleden is. ‘Ik zal het vertellen: boontjes, spinazie, broccoli en ui’, zegt meneer Faes. Terwijl aan tafel 3 alle vier de maaltijden al geproefd zijn, beginnen ze aan tafel 2 net aan de derde. ‘We zijn hier te druk met praten’, lacht mevrouw Van Meriënboer. Zij verwelkomde de rodekool met ‘Oh wat lekker!’ en gaf vervolgens alleen maar tienen aan die maaltijd. Ook op de andere formulieren staan verschillende tienen, maar het overgrote deel zijn zevens en achten: gemiddeld krijgen de maaltijden een 7,8. De zalmfilet met worteltjes scoort met 9,4 het hoogst en de chili con carne krijgt met een 5 het laagste cijfer. Mevrouw Faes: ‘Ik vond de lasagne er niet zo lekker uitzien, dus daarom gaf ik daar niet zo’n hoog cijfer voor. Maar hij smaakte gelukkig wel goed.’
Goed begin
Mevrouw Damen aan tafel 3 sloot zich op het laatste moment aan bij de proeverij. ‘Betsy belde mij vanochtend omdat iemand had afgezegd en daar was ik blij mee. Ook nog op maandag, dat is een goed begin van de week!’Betsy van de Sande is de secretaris van KBO Schijf en zorgde ervoor dat er vandaag voldoende proevers waren. ‘We organiseren hier vaker themamiddagen rondom welzijn en zo’n proeverij past daar goed bij. Gezond eten is natuurlijk hartstikke belangrijk. Ikzelf kook nog elke dag, vooral Hollandse kost en een soepje vooraf. Maar ik denk dat het wel handig is om een paar van die maaltijden in de vriezer te hebben liggen. Gewoon, voor als ik een keer geen tijd of zin heb om te koken.’
De proeverij in Schijf heeft goed uitgepakt en heeft geleid tot verdere samenwerking van KBO-Brabant en Vers aan Tafel. Leden van KBO-Brabant krijgen 10 procent korting op de maaltijden van Vers aan Tafel. Als lid van KBO-Brabant bestelt u uw maaltijden met korting via deze website. Maak eerst een account aan, zodat uw korting verwerkt wordt. Of bestel uw maaltijden telefonisch via (085) 401 64 44 en geef aan dat u lid bent van KBO-Brabant.
Gerelateerde artikelen
Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen