Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGezellige Proeftuin van activiteiten

Gezellige Proeftuin van activiteiten

Vrijdag 1 september 2023
 class=

In de zomer sluiten verenigingen en wijkcentra hun deuren. Van veel senioren zijn de kinderen en de buren op vakantie. Eenzaamheid ligt op de loer. Daarom zijn senioren in Almelo twee weken lang welkom bij de zomerschool. Er is van alles te kiezen en het is vooral gezellig

De Zomerschool is dertien jaar geleden overgewaaid van een KBO-bijeenkomst in Brabant. Miny Vogelgsang, bestuurs­lid van KBO Almelo, is vanaf de start betrokken bij dit jaarlijks terugkerende project. ‘Gedurende twee weken kunnen senioren elke dag kiezen uit één of twee activiteiten. Dit varieert van schilderen tot glas-in-lood bewerken en van bloemschikken tot een excursie naar de sterrenwacht. Bewegen kan bijvoor­beeld bij het werelddansen of tijdens een fietstocht. Ook omgaan met computers en fotobewerking staan op het programma. Deelnemers kunnen zo vaak meedoen als ze willen.’

 class=

Proeftuin

De Zomerschool is er niet alleen om contacten op te doen. Het is ook bedoeld als proeftuin voor activiteiten in de rest van het jaar. Miny ziet dat dit werkt: ‘Het voor­deel is dat mensen niet in een bestaande groep terechtkomen. Want dat is vaak heel spannend. Nu is de drempel om deel te nemen laag. Als het niet bevalt, hoeven ze zich niet te verontschuldigen. Willen mensen ergens mee doorgaan, dan helpen docenten of werkgroepleden hen verder. Het is wel eens gebeurd dat een Tai Chi-les heel goed beviel. De groep regelde daarna zelf met de docent dat hij voortaan een speciaal seniorenuurtje ging geven’.

 class=

De drempel om mee te doen is laag

Miny vervolgt: ‘Veel mensen komen elk jaar terug. Ze informeren al in het voorjaar wanneer ze zich kunnen aanmelden. Gemiddeld zijn er 200 tot 250 inschrijvingen. Een werkgroep zorgt dat alles op rolletjes loopt. Wij doen ons best om steeds weer nieuwe mensen te bereiken. Het programma voor het volgende jaar wordt eigenlijk direct na afloop alweer gemaakt. Deelnemers kunnen ideeën invullen op een evaluatieformulier. En de werkgroep bekijkt welke onderdelen goed bezocht zijn en dus voor herhaling vatbaar’.

 class=

Voor alle senioren

In Almelo werken de ouderenorganisaties KBO, PCOB en OVA (Ouderen Vereniging Almelo) samen in de Stichting COSBO. Dit staat voor Collectief Orgaan Samenwerkende Bonden voor Ouderen. Miny is secretaris van deze stichting. ‘Onze hoofd­taak is belangenbehartiging, maar wij organiseren ook de Zomerschool. De Zomerschool is toegankelijk voor alle senioren uit Almelo en omstreken. Niet-leden betalen iets meer, omdat de leden indirect via hun contributie ook al een bijdrage geven. Mensen met een smalle beurs kunnen bij de gemeente vouchers aanvragen’.

Weetje

De Zomerschool is heel populair. Elk jaar opent de wethouder het programma. Twee jaar geleden werd de Zomerschool zelfs tweede in de strijd om de Almelose Stadsprijs. Deze wordt toegekend aan bijzondere initiatieven voor burgers van de stad.

Activiteit: Zomerschool
Wanneer: Jaarlijks in de twee weken in augustus na de Almelose fietsvierdaagse
Waar: Op diverse locaties
Aantal deelnemers: Afhankelijk van de activiteit
Kosten: € 5,- voor leden van bonden, € 7,- voor niet leden
Afdeling: KBO Almelo (i.s.m. zusterbonden PCOB en OVA)
Leden: 427
Meer informatie: Miny Vogelgsang, e-mail: cosbo@almelosociaal.nl

Beeld: Stichting COSBO