Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenGeld besparen door belastingaangifte te doen

Geld besparen door belastingaangifte te doen

Woensdag 1 maart 2023

De vaste lasten blijven maar stijgen, dan is het wel zo prettig als u geld kunt terugkrijgen of besparen. Denkt u aan uw aangifte inkomstenbelasting vanaf 1 maart? Waarschijnlijk heeft u recht op verschillende kortingen en toeslagen vanuit de belastingdienst. We zetten ze voor u op een rij.

Welke toeslagen en kortingen kunnen op u van toepassing zijn?

Denk bijvoorbeeld aan algemene heffingskorting, ouderenkorting, alleenstaande ouderenkorting, zorgtoeslag, huurtoeslag, energietoeslag (zie kader). De hoogte van deze kortingen en toeslagen is afhankelijk van uw inkomen.

Wat houdt de energietoeslag in?

Het gaat om een energie- toeslag van 1.300 euro vanuit de gemeente. Deze toeslag is onderdeel van een noodplan van het kabinet om de hoge energiekosten in 2022 en in 2023 te compenseren. Het verschilt per gemeente met welk inkomen u hier recht op heeft. Aanvragen gaat anders dan bij andere toeslagen, namelijk via uw eigen gemeente. Via de website organisaties.overheid.nl/gemeenten kunt u zien hoe u met uw gemeente in contact kunt komen.

Ik twijfel of ik hier recht op heb. Hoe kom ik daarachter?

U kunt veel informatie vinden op de website van de Belastingdienst via www.toeslagen.nl of www.belastingdienst.nl bij “heffingskortingen”. Daarnaast staan de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-Afdeling graag voor u klaar. Zij helpen u met uw aangifte inkomstenbelasting en/ of de aanvraag van toeslagen, zodat u krijgt waar u recht op heeft.

Vrijwillige belastinginvullers

Wilt u zeker weten dat u geen geld laat liggen? Neem dan contact op met de vrijwillige belastinginvullers van uw lokale KBO-Afdeling. Zij kunnen voor u proef- berekeningen maken voor de inkomstenbelasting en voor de toeslagen.

Kan iedereen hulp vragen aan de belastinginvullers?

U kunt gebruikmaken van een belastinginvuller als: 1) u minimaal de AOW-leeftijd heeft bereikt, 2) u een eenvoudige aangifte heeft, 3) uw AOW-uitkering en aanvullend pensioen opgeteld niet meer dan 55.000 euro bruto per jaar bedragen voor een echtpaar of 35.000 euro voor eenalleenstaande. Bij twijfel kunt u altijd informeren bij uw lokale KBO-Afdeling.

Wanneer is het handig om contact op te nemen met de belastinginvuller?

  • Als u verhuisd bent.
  • Als uw hypotheek(rente) is veranderd.
  • Wanneer u of uw partner naar een verpleeghuis is verhuisd of gaat verhuizen.
  • Als u voor het eerst AOW heeft gekregen of met pensioen bent gegaan.
  • Als u en uw partner uit elkaar gegaan zijn.
  • Als uw partner is overleden.
  • Als u zorgkosten heeft.
  • Wanneer uw kind uit huis gegaan is of juist bij u is komen wonen.

Let op!

Ga niet in op e-mails, sms’jes of telefoontjes van mensen die zeggen dat u recht hebt op energietoeslag en die uw gegevens vragen. Dit zijn oplichters. Neem bij twijfel altijd contact op met uw eigen gemeente.

Beeld: Shutterstock