Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenNico Beckers: Vrijwilligerswerk doet ertoe, ook voor jezelf

Nico Beckers: Vrijwilligerswerk doet ertoe, ook voor jezelf

Vrijdag 12 april 2024

Ik heb 43 jaar in diverse zorginstellingen gewerkt. Daarna ontstond een ‘nieuw’ leven. Dat kan een uitdaging zijn, financieel maar ook door verlies van sociale contacten. Toch is zorgdragen voor anderen nog altijd mijn passie.

Op het moment dat ik mijn werkzame leven mocht beëindigen, had ik 43 jaar in diverse zorginstellingen gewerkt. Van verpleeghuis, ziekenhuis tot het gevangeniswezen. Voor mij is de overgang van werk naar pensionering soepel verlopen. Al vrij snel werd ik benaderd om mijn kennis en ervaring te delen bij een grote zorginstelling. Een nieuwe uitdaging die voldoening geeft, een andere vorm van zingeving en bijdraagt aan verdere groei. Ons zorgstelsel gaat immers volledig op de schop. In de nabije toekomst zal een groter beroep worden gedaan op de directe omgeving van de zieke persoon. Het gebrek aan arbeidskrachten en de vergrijzing vragen namelijk andere oplossingen en een efficiëntere inzet van zorgmedewerkers. Dat vraagt om nieuwe visies en bij de ontwikkeling daarvan ben ik nauw betrokken.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Sociale contacten, midden in het leven

Een ander belangrijk onderdeel, dat ik ervaar in het vrijwilligerswerk, zijn de sociale contacten. Zo ben ik een aantal jaren geleden in contact gekomen met de KBO, waar ik nu o.a. redactioneel betrokken ben bij het ledenblad, Ons Limburg. Het grappige is dat ik in een ver verleden, als vrijetijdsbesteding, een opleiding fotografie heb gedaan. Dit kan ik nu mooi combineren met het schrijven van redactionele stukken. Maar vrije fotografische opdrachten, bijvoorbeeld voor presentaties of boekomslagen, zijn voor mij de grootste en meest interessante uitdagingen.

Ervaring en ontwikkeling

Inzet als vrijwilliger levert voortdurend nieuwe en waardevolle ervaringen op. Dit stimuleert mijn persoonlijke ontwikkeling, biedt zingeving en prikkelt nog altijd mijn brein. En… dat hoef ik natuurlijk niet te noemen, draagt het bij aan gezondheid en het geestelijke welzijn. Inclusief verlaging van de menselijke stresshormonen! Vrijwilligerswerk is dus van harte aan te bevelen, én onmisbaar in onze samenleving, ook bij de KBO!

Interesse?

We gaan graag in gesprek over ideeën, verwachtingen en mogelijkheden. 

Stuur een bericht naar info@kbolimburg.nl  of bel 0475-381740.