Ga door naar hoofdcontent
Korte berichtenJan Manders KBO Meijel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Lintjesregen

Jan Manders KBO Meijel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag 17 mei 2024

Op 26 april regende het weer lintjes in Nederland. Ook in Limburg werden de nodige mensen verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Een van hen is Jan Manders bestuurslid en penningmeester van KBO Meijel. Hij werd thuis verrast door burgemeester Wilma Delissen die hem de versierselen op kwam spelden behorende bij de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voor KBO Meijel zet Jan zich met veel energie en toewijding in: behalve zijn werk als penningmeester, biedt Jan ook hulp als HUBA (hulp bij belastingaangifte) en geeft hij ondersteuning in/aan het bestuur en aan de verschillende werkgroepen. Daarnaast zorgt Jan voor zijn twee kinderen die, evenals zijn inmiddels overleden echtgenote Ria, beiden lijden aan een progressieve spierziekte. We delen graag het bijzondere verhaal van Jan, opgetekend door Anne Marie Strous-De Vocht.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Jan Manders

‘Financiën op orde’

‘Het is belangrijk, dat de financiën van een vereniging goed in orde zijn’, zegt Jan Manders, die al ruim twee en een half jaar penningmeester is van KBO Meijel. ‘De administratie moet zuiver en goed in orde zijn, zodat de andere gelederen hun werk goed kunnen doen. Alle zaken moeten verantwoord en betaalbaar zijn en goed worden vastgelegd. Ik werk graag met cijfers, maar ook met en voor mensen, daarom doe ik dit werk voor de KBO met veel plezier. Het werk is ook een welkome tegenhanger voor het dagelijkse werk met mijn kinderen. En het ligt in het verlengde van mijn opleiding.’

Zorg voor echtgenote en kinderen

Jan is opgegroeid in Meijel. Als jongste van 6 kinderen had Jan een mooie jeugd in een hecht gezin. Er is nog steeds veel onderling contact. Jan was, voordat hij vervroegd stopte met werken in verband met de zorg voor zijn kinderen, 35 jaar economieleraar. In 2015 moest hij echter stoppen met zijn werk, omdat zijn vrouw Ria de zorg voor hun kinderen niet meer alleen aankon en later zelf ook zorg nodig had. De kinderen van Jan en Ria zijn beiden ernstig meervoudig beperkt, en lijden aan een erfelijke progressieve spierziekte, genaamd Myotone Dystrofie. Deze ziekte komt voor bij 1 op de 8000 mensen, vaker nog dan ALS. Toch is er nog weinig over bekend. Ook Ria had deze erfelijke spierziekte. Toen ze 35 jaar oud was, werd de ziekte bij haar ontdekt.

Jan praat met heel veel warmte en liefde over zijn kinderen Mark en Mieke. Hij heeft jarenlang thuis voor hen gezorgd, eerst samen met zijn vrouw Ria. Vier jaar geleden is Ria vrij plotseling gestorven. De laatste jaren was ze zelf ook veel afhankelijk van de hulp van Jan. Ze wist dat ze niet oud zou worden, bij Myotone Dystrofie overlijden mensen meestal tussen hun vijfenveertigste en zestigste levensjaar.

Toen stond Jan dus alleen voor de zorg van zijn kinderen. ‘Als ik flink genoeg ben om hen op de wereld te zetten, kan ik ook sterk genoeg zijn om ze volwassen te laten worden’, zegt Jan. Daarmee gaf hij zichzelf een grote opdracht. Hij verdiepte zich in het ziektebeeld en probeerde er het beste van te maken. ‘Accepteren en niet zeuren’ is zijn motto.

Lees het uitgebreide interview met Jan Manders door Anne Marie Strous-de Vocht op:  https://kbo-meijel.nl/interviews/

Nog meer Lintjes

Behalve Jan Manders kregen nog acht vrijwilligers van KBO-afdelingen een Koninklijke Onderscheiding voor hun inzet voor de KBO. Dat zijn Harrie Francken (Venray), Rien Theunissen (Leunen), Ben van Eck (Castenray), Henny Schouwenberg-Bloemers (Belfeld), Annemiek Huberts (Haelen), Leo Jaminon (Vijlen), Wil Bindels (Heerlen-Noord) en Damian Dijkhoff (Hoensbroek).  Wij wensen alle gedecoreerden van harte proficiat. Namens KBO Limburg hebben zij een boeket bloemen ontvangen.