Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenZonnepanelen salderingsregeling 2025

Zonnepanelen salderingsregeling 2025

Vrijdag 29 september 2023

Plan kabinet: afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Het kabinet wil de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 tot 2031 afbouwen. Via de salderingsregeling kunnen huishoudens en kleine bedrijven zelfgeproduceerde elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet en wegstrepen tegen hun eigen verbruik. In het wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding krijgen voor elektriciteit die ze niet kunnen salderen. Met de nieuwe regeling mag u in het eerste jaar (2025) 36% minder salderen, de jaren daarna start de afbouw met ieder jaar 9% minder salderen. De salderingsregeling stopt per 1 januari 2031. De overheid wil met deze nieuwe regeling stimuleren dat eigenaren van zonne­panelen hun opgewekte stroom zoveel mogelijk direct gebruiken. De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel. De Eerste Kamer moet hierover nog stemmen.

Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2025

In 2025 mag u 64% van de opgewekte energie salderen van uw energierekening. Voorbeeld: in 2025 heeft u 1.000 kWh teveel stroom opgewekt; levert u dat terug aan het net, dan valt 640 kWh (1.000 x 64%) onder de salderingsregeling. De overige 36% (360 kWh) mag niet gesaldeerd worden. U ontvangt hiervoor een teruglever­ vergoeding van uw energieleverancier, deze vergoeding zal lager zijn dan de prijs per kWh voor de verbruikte stroom.

Tips

• Gebruik zoveel mogelijk direct de stroom die u opwekt, dit is het voordeligste.
• Elke kWh stroom die u niet hoeft te kopen is er één, bovendien betaalt u over deze stroom ook geen energiebelasting.
• Zet bijvoorbeeld uw wasmachine of vaat­wasser overdag aan als de zon schijnt. Heeft u een elektrische auto, probeer deze zoveel mogelijk overdag op te laden.
• Uiteindelijk zal een thuisbatterij een oplossing bieden om uw opgewekte stroom te bewaren en op andere momenten te gebruiken.

Klantenservice

U kunt vrijblijvend contact opnemen met de klantenservice ONS energie. Wij helpen u graag. Wij zijn te bereiken op
(085) – 486 33 60 of stuur een email naar ons-energie@energiebesteding.nl

Wij volgen deze ontwikkelingen en houden u op de hoogte.

ONS energie

  • Persoonlijk en vrijblijvend adviesgesprek
  • Voordelige stroom- en gastarieven
  • 100% groene stroom uit Nederland
  • Uw energiezaken in vertrouwde handen

Beeld Shutterstock