Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenZo lang mogelijk thuis wonen of verhuizen?

Zo lang mogelijk thuis wonen of verhuizen?

Vrijdag 12 juli 2024

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is populair onder de lezers van dit mailmagazine, al kiezen ook veel ouderen voor op termijn verhuizen naar een passend seniorenappartement of naar een hofje.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Het nieuwe kabinet-Schoof wil zich extra inzetten voor de bouw van woningen voor aandachtsgroepen, waaronder ouderen. Dat staat in het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028, waarin coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB het beleid hebben beschreven dat zij de huidige kabinetsperiode willen gaan voeren. De vier partijen hebben Mona Keijzer aangesteld als coördinerend minister voor deze problematiek. Zij moet de regie voeren op ruimtelijke ordening en op waar hoeveel woningen gebouwd moeten worden. Twee speerpunten van het nieuwe kabinet zijn het herbestemmen van bestaande woningen, bijvoorbeeld door woningsplitsing en voor ‘familie-wonen’, en het bouwen van voldoende nieuwe woningen voor senioren.

In het eigen huis blijven

Om de intenties van het kabinet-Schoof vorm te kunnen geven, is het goed om te kijken naar wat ouderen eigenlijk willen op woongebied. Daarom vroegen we de lezers van ONS Mailmagazine hoe zij graag willen wonen als ze ouder worden. Bijna 1500 lezers namen deel aan de peiling. Het grootste deel van deze groep – 35 procent van het aantal respondenten – blijft het liefst tot het allerlaatste moment thuis wonen, in de eigen wijk en woning.

Levensbestendige woningen

Twee andere grote groepen vormen ieder ruim een kwart van het aantal deelnemers aan de peiling in ONS Mailmagazine van juni. 28 procent van de deelnemers wil tijdig verhuizen naar een woonplek die echt geschikt is voor ouderen, zoals een seniorenappartement of een aanleunwoning. Eveneens 28 procent wil graag met een groep senioren in geclusterde levensbestendige woningen wonen, bijvoorbeeld in een hofje. De kleinste groep van 9 procent kiest later voor een verzorgingshuis omdat ze daar goede zorg en sociale contacten verwachten.

Vergrijzing

Als reactie op het Hoofdlijnenakkoord adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving het nieuwe kabinet om bij het woningmarktbeleid sterk rekening te houden met ontwikkelingen op onder meer het terrein van vergrijzing. “Ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen, hebben andere woningen en omgevingen nodig dan ouderen die naar een bejaardentehuis kunnen verhuizen”, aldus het Planbureau.

Foto: Shutterstock