Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenWhatsApp verbindt senioren, maar heeft ook keerzijde

WhatsApp verbindt senioren, maar heeft ook keerzijde

Vrijdag 18 oktober 2024

WhatsApp geeft senioren een gevoel van verbondenheid. Maar de populaire berichtendienst heeft ook een keerzijde: mensen kunnen via WhatsApp opgelicht worden. Zestig procent van de senioren weet niet dat de app beveiligd kan worden.

WhatsApp is niet meer weg te denken uit het leven van senioren, zo blijkt uit een recent onderzoek van SeniorWeb. Maar liefst 93 procent van de ondervraagden gebruikt de populaire berichtenapp. Toch is er een zorgwekkende kant: 60 zestig van de senioren weet niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Dagelijks gebruik

Uit een peiling onder meer dan 750 leden van SeniorWeb blijkt dat 75 procent van de senioren WhatsApp elke dag gebruikt. Foto’s en video’s worden volop gedeeld: 95 procent verstuurt regelmatig foto’s en 63 procent deelt video’s. Dat alles wordt via de smartphone gedaan én 40 procent van de respondenten appt ook wel eens via de computer.

Verbinding

Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) kan niet meer zonder WhatsApp. En maar liefst 90 procent neemt deel aan appgroepen met familie, vrienden, hobbyclubs en (mede-)vrijwilligers. Voor 45 procent van de senioren heeft WhatsApp zelfs gezorgd voor hernieuwd contact met mensen waarmee ze anders het contact zouden verliezen. Driekwart van de deelnemers is het eens met de stelling dat WhatsApp het contact makkelijker maakt. En bijna 60 procent geeft aan meer contact te hebben met familie en vrienden door de berichtenapp.

Oplichting en veiligheid

Er is echter ook een keerzijde aan het gebruik van WhatsApp. 21 procent van de deelnemers heeft wel eens te maken gehad met oplichting via de berichtenapp. Daarnaast weet 60 procent niet dat ze WhatsApp kunnen beveiligen met functies zoals twee-staps-verificatie en privacy-instellingen voor profielinformatie. Ondanks deze risico’s overweegt slechts 7 procent van de gebruikers te stoppen met WhatsApp vanwege veiligheidszorgen.

Voorlichting

“Uit het onderzoek blijkt dat WhatsApp senioren een gevoel van verbondenheid geeft”, constateert Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb. “Tegelijkertijd is er reden tot zorg, omdat criminelen WhatsApp veelvuldig gebruiken om mensen op te lichten. Nog niet alle senioren zijn hier voldoende op voorbereid. Daarom besteedt SeniorWeb in de maand oktober volop aandacht aan WhatsApp. Niet alleen over veiligheid, maar óók over alle leuke en handige functies van de berichtenapp.”

Tips voor en informatie over WhatsApp staat op seniorweb.nl/whatsapp