Weer (samen) leren bidden
Vrijdag 14 februari 2025Je hoeft geen heilige en ook geen vrome ziel te zijn om te bidden. Als je de vraag stelt hoe je moet bidden, dan bid je misschien al. Bidden is het thema van de Kloosterdag die op vrijdag 4 april in Teteringen wordt gehouden.

‘We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van tijdperk’
Martien van Duijnhoven en Jos Vermunt van de Brabantse commissie Identiteit en Zingeving en Rob Rijkschroeff van de Zeeuwse commissie Mens en Religie van Senioren Brabant-Zeeland gaan in gesprek met Peter Nissen, emeritus-hoogleraar kerkgeschiedenis, spiritualiteitsstudies en oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Plaats van handeling: het prachtige gebouwencomplex Park Zuiderhout in Teteringen, waar ‘het goede pand’, het voormalige klooster van de Nederlandse provincie van de missionarissen van Steyl, zo stijlvol verbonden is met de nieuwbouw. In het nieuwere gebouw is nu een zorgcentrum gevestigd voor religieuzen van uiteenlopende orden en congregaties.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenInvulling
Samen gaan de gesprekspartners op zoek naar een zinvolle invulling voor de Kloosterdag over bidden die op 4 april a.s. wordt gehouden. Op tafel liggen vragen over bidden naast het boek van James Martin ‘Iedereen kan bidden’. Peter voelt zich al vele jaren geïnspireerd door de spiritualiteit van de Regel van Benedictus en probeert vanuit die spiritualiteit te leven. Hij is als oblaat (‘buitenlid’) verbonden aan de Sint-Willibrordusabdij in Doetinchem. Ze praten over enkele aflevering van de Kloostercast van KRO-NCRV waarin mensen uit verschillende kloostertradities vertellen over hun persoonlijk en liturgisch gebed. Nadat ze Anne-Marie Bos, zuster van de Karmel en medewerker van het Titus Brandsma Instituut, een psalmgezang hebben horen zingen is het duidelijk dat de organistoren van de Kloosterdag haar willen uitnodigen als tweede spreker.
Bijna taboe
Bidden: het is een onderwerp waar mensen niet gemakkelijk met elkaar over praten. Het lijkt bijna taboe. Of het voelt te persoonlijk. Uit onderzoek blijkt dat jongeren gemakkelijker met elkaar praten over hun seksleven dan over hun gebedsleven.
Mensen, vooral ook ouderen, vragen zich soms af: hoe moet ik bidden? Helpt bidden? En bid ik wel goed genoeg? Want ik ben geen heilige. Maar je hoeft geen heilige en ook geen vrome ziel te zijn om te bidden. Als je de vraag stelt hoe je moet bidden, dan bid je misschien al. Mensen bidden soms zonder het te beseffen: als ze zuchten van wanhoop en twijfel, als ze geraakt worden door iets wat ze zien of meemaken, als ze zich verwonderen over de schoonheid van de natuur, als ze zich dankbaar voelen voor een goede vriendschap, als ze diep in hun hart een verlangen voelen naar iets dat hen overstijgt. Gedichten kunnen ons vaak helpen om woorden te vinden voor die gevoelens. Menig gedicht is eigenlijk al een gebed.
Samen bidden
Dat zijn vooral vormen van persoonlijk gebed. Maar bidden kun je ook met elkaar, bijvoorbeeld in een liturgische viering. Met het teruglopend aantal priesters en de sluiting van kerken komen liturgische vieringen vaak in het gedrang, vooral voor ouderen die minder mobiel zijn en niet gemakkelijk naar een andere kerk op afstand kunnen gaan. Maar om samen te bidden heb je geen priester nodig en eigenlijk ook geen kerkgebouw.
Er zijn vormen van samen bidden, bijvoorbeeld rond de psalmen, die gemakkelijk te organiseren zijn. Die kunnen bemoediging, troost en inspiratie bieden in het leven.
Programma Kloosterdag
Vanuit bovenstaande overwegingen is het volgende programma voor de Kloosterdag van 4 april samengesteld. Inschrijven voor deze Kloosterdag kan via deze link: klik hier.
Locatie: Park Zuiderhout, Arnold Janssenlaan 46, Teteringen.
10.00-10.30 uur: inloop met koffie en thee in De Bieënkorf
10.30-10.45 uur: woord van welkom door Martien van Duijnhoven en pater Cees Maas
10.45-11.00 uur: opening met woord en lied in de kapel
11.00-11.30 uur: inleiding ‘Weer (samen) leren bidden’ door Peter Nissen
11.30-11.45 uur: in gesprek met de zaal
11.45-12.15 uur: inleiding ‘Bidden met de psalmen’ door Anne-Marie Bos
12.15-12.30 uur: in gesprek met de zaal
12.30-13.30 uur: lunch in De Bieënkorf
13.30-14.00 uur: inleiding op de gespreksgroepen door Martien van Duijnhoven
14.00-14.45 uur: gesprek in groepen onder begeleiding van de inleiders
14.45-15.00 uur: terugkoppeling op de gesprekken
15.00-15.30 uur: psalmviering in de kapel
15.30-16.00 uur: napraten onder het genot van een consumptie in De Bieënkorf
In de lezingen door de inleiders, in de groepsgesprekken en in een psalmviering zullen tijdens de Kloosterdag verschillende aspecten van bidden samen worden verkend. Misschien helpt het ons om weer (samen) te leren bidden.
Gerelateerde artikelen

Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen