Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVoorkom financieel misbruik

Voorkom financieel misbruik

Woensdag 1 maart 2023

Het is regelmatig in het nieuws: ouderen die financieel misbruikt worden, vaak door een van hun naasten. Hoe kunt u voorkomen dat het u of uw ouders overkomt? Oud-notaris Dré Teeuwen geeft praktisch advies.

Deze rubriek gaat over onze rechten en plichten en over notariële zaken, beschreven aan de hand van een concreet voorbeeld. Deze keer: hoe is financieel misbruik van ouderen te voorkomen?

Uw eigen situatie kan anders zijn dan dit voorbeeld. Leg uw vragen voor aan een notaris of juridisch adviseur.

Meneer Berghuis (91) is wegens beginnende dementie verhuisd naar een verpleeghuis. Zijn dochter doet al een tijdje zijn financiën. Haar broer, met wie ze niet goed overweg kan, wil weleens weten hoe vader er financieel voorstaat, maar hij krijgt geen informatie van zijn zus. Wat te doen?

Bewindvoering aanvragen

‘Dit is een situatie die we in de praktijk helaas vaak zien’, zegt Dré Teeuwen. ‘Eén kind beheert het geld en vertelt niets aan broers of zussen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat degene die de financiën doet, daar misbruik van maakt. Het is logisch dat de anderen weleens willen weten hoe het financieel zit met hun vader of moeder.’ In deze situatie, als het in onderling overleg niet lukt, is het een goed idee om naar de rechter te gaan om bewindvoering aan te vragen, adviseert Teeuwen. ‘De kantonrechter kan op verzoek een bewindvoerder aanstellen. Dat kan ook als er al een levenstestament is waarin een gevolmachtigde is aangewezen. De bewindvoerder kan, als niemand bezwaar heeft, het kind zijn dat al een tijdje de financiën doet, maar een professioneel bewindvoeringskantoor is ook mogelijk. De bewindvoerder legt elk jaar verantwoording af aan de kantonrechter over de financiën. Er is dus altijd een niet-belanghebbende die meekijkt. Belanghebbenden kunnen bij de bewindvoerder informatie opvragen over de financiën, of die informatie desnoods via de rechter afdwingen.’

Laagdrempelig naar de rechter

Naar de rechter gaan is voor veel mensen een grote stap. Onterecht, vindt Teeuwen. ‘Vandaag de dag kan dat heel laagdrempelig. Voor het aanvragen van bewind is geen advocaat nodig. Het kost dus ook niet veel. De papieren die je moet invullen en naar de kantonrechter moet sturen, zijn gewoon te downloaden op www.rechtspraak.nl met zoekterm “bewind”. Financieel misbruik van ouderen is een trieste zaak. Dus naasten die hun twijfels hebben en geen inzage krijgen in de financiën, raad ik zeker aan om bij de rechter bewindvoering aan te vragen.’

Beeld: Shutterstock