Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVier tips om langer zelfstandig te wonen

Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >

Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >

Vier tips om langer zelfstandig te wonen

Maandag 24 juni 2024

Iedereen wil het liefst oud worden in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving. Dat kan op een comfortabele manier door het huis aan te passen. Hoe eerder u in actie komt, hoe makkelijker het is om een verbouwing soepel te laten verlopen, zo blijkt uit onderzoek van i&o research voor Lang zult u wonen. We delen graag enkele waardevolle tips uit het onderzoek met u:

1. Denk vooruit over gezondheid

Heeft u bijvoorbeeld weleens nagedacht of uw woning nog geschikt voor u is als u moeite krijgt met traplopen? De meeste mensen laten het aanpassen van hun woning afhangen van hun gezondheid. Maar wacht niet te lang. Bereid u goed voor op de aanpassingen en de wensen die u hebt om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in uw woning.

2. Weet wat een woningaanpassing kost

Verdiep u in de kosten die bij aanpassingen komen kijken. Door te informeren bij bedrijven en bijvoorbeeld de gemeente krijgt u een steeds beter beeld wat u wilt en wat mogelijk is. Bij de gemeente kunt u ook navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Als u uw eigen huis wilt verbouwen, kunt u dit misschien betalen uit de overwaarde van uw woning. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden, door bijvoorbeeld uw hypotheek te verhogen. Vaak krijgt u hierdoor meer ruimte in uw budget. Als u weet wat u kunt uitgeven aan een verbouwing is het makkelijker om keuzes te maken. Woont u in een huurhuis, dan betaalt de woningcorporatie misschien mee aan woningaanpassing. Vraag ernaar bij uw verhuurder.

3. Begin met één ruimte

Het hele huis ineens aanpakken is voor veel mensen te veel. Als u begint met één ruimte is dat beter te overzien. Een veilige badkamer bijvoorbeeld. Of een badkamer beneden. Zo kunt u stukje bij beetje uw huis geschikter maken voor de toekomst.

4. Verduurzaming

Als u toch bezig bent om uw woning voor te bereiden op de toekomst bekijk dan gelijk de mogelijkheden voor het energiezuiniger maken en verduurzamen. Uw huis verduur zamen kan niet alleen schelen in de energie kosten. Het kan ook meer comfort bieden. Bijvoorbeeld doordat uw huis beter op temperatuur blijft. Zowel bij koude als warme dagen. Verduurzamen loont dus vaak dubbel. Met de gratis HuisScan via rabobank.homeqgo.nl/ huisscan krijgt u inzicht, tips en tricks die voor uw woning interessant kunnen zijn.

Lees de uitgebreide informatie en nog meer tips op rabobank.nl/toekomstbestendig-wonen.