Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVideobellen met Skype
online

Videobellen met Skype

Donderdag 30 april 2020

Sociale afstand en elkaar tóch zien!

Zoveel mogelijk thuis blijven en afstand houden: dat staat ons te doen in onze strijd tegen het coronavirus. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om toch contact te houden met onze dierbaren. Via Skype kunnen we elkaar zelfs spreken en zien tegelijk.

image

Wilt u contact houden met uw dierbaren maar kunt u er niet naartoe? Ga dan videobellen met Skype! Hoe dat precies werkt, leggen we hier uit. 

Waarom Skype?

Er zijn veel tools waarmee u kunt videobellen. Skype is een van de bekendste. Het programma draait namelijk op smartphones, tablets, pc’s, Macs en laptops, zolang deze apparaten maar beschikken over een camera, microfoon, speakers én een internetverbinding. 

Hoe kan ik Skype gebruiken of installeren?

Als u wilt skypen met uw pc of Mac kunt u Skype downloaden óf het programma online gebruiken. Wij gaan hier uit van de laatste optie. Ga naar www.skype.com/nl/Klik rechts boven op ‘aanmelden’, kies voor ‘Skype online gebruiken’ en doorloop alle stappen. Skypet u liever met uw tablet of smartphone? Download dan de Skype-app in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Maak vervolgens een account aan door alle stappen te doorlopen. 

Hoe vind ik mijn contactpersonen? 

Als u skypet op uw pc of Mac dan kunt u boven in de linkerkolom de voor- en achternaam intikken van de persoon die u zoekt. Als hij of zij in het openbare Skype-adresboek staat, kunt u direct contact maken. Als u de naam van uw contactpersoon niet kunt vinden, geeft Skype u een link die u per mail kunt versturen naar degene met wie u wil videobellen. Als deze de uitnodiging accepteert, kunt u elkaar skypen. Gebruikt u Skype op uw smartphone of tablet? Dan krijgt u de vraag of u Skype toegang wilt verlenen tot uw contacten. Als u op ‘OK’ klikt, verschijnt er in de Skype-app een lijst met contactpersonen waarin u direct ziet wie van hen een Skype-account heeft. 

Hoe kan ik een videogesprek starten? 

Op uw pc of Mac selecteert u in de linkerkolom de naam van de contactpersoon met wie u wilt videobellen. Vervolgens klikt u in de rechterkolom op het icoontje met de camera en de verbinding wordt tot stand gebracht. Bij Skype op een tablet of smartphone selecteert u in de lijst met contactpersonen de naam van degene met wie u wilt videobellen. Dan klikt u op het icoontje met de camera en de verbinding wordt gelegd. Als u het videogesprek wilt beëindigen, klikt u altijd op de rode knop.

Hoe kan ik met meerdere personen tegelijk skypen?

Met Skype kunt u ook met een aantal mensen tegelijk videobellen. Op uw pc of Mac kiest u voor de optie ‘Vergadering’. U komt dan in een scherm waarin een koppeling staat. Kopieer die koppeling en mail die naar de contactpersonen met wie u een groepsvideogesprek wilt voeren. Als uw contactpersonen de uitnodiging accepteren, kunnen ze deelnemen aan het groepsgesprek. In de Skype-app op uw smartphone of tablet kiest u voor ‘gesprekken’. Rechtsboven tikt u op de camera. U kiest voor ‘uitnodiging delen’ en verstuurt de uitnodigingen per e-mail. Degenen die uw uitnodiging accepteren, kunnen meedoen aan het gesprek.

Een laagdrempelige mogelijkheid om te videobellen met uw smartphone biedt WhatsApp. Ga naar ‘chats’ en selecteer de persoon met wie u een videogesprek wilt voeren. Kies dan voor het camera-icoontje boven in uw scherm en de verbinding wordt tot stand gebracht. Wilt u een groepsvideogesprek voeren met WhatsApp? Kies dan onder in uw het hoofdscherm voor ‘gesprekken’, tik op het telefoontje met het plusje erachter, kies voor ‘nieuw groepsgesprek’, selecteer de namen van de contactpersonen met wie u tegelijk wilt videobellen, tik op het icoontje met de camera, en… de verbinding wordt tot stand gebracht.