Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenVerstandig: uw digitale nalatenschap tijdig regelen

Verstandig: uw digitale nalatenschap tijdig regelen

Vrijdag 6 december 2024

Ouderen willen nabestaanden niet opzadelen met administratieve rompslomp. Daarom is het verstandig om al bij leven de digitale nalatenschap te regelen.

Na een overlijden blijven veel gegevens eindeloos op internet rondzwerven. Het is daarom slim om tijdig aan de slag te gaan met de digitale nalatenschap. Steeds meer senioren doen dat.

Verdubbeling

Veel senioren staan stil bij wat ze digitaal achterlaten, bijvoorbeeld de inlogcodes van sociale media, DigiD-gegevens en mailaccounts. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt dat bijna 60 procent van de leden van die organisatie al iets heeft geregeld voor hun digitale nalatenschap. Dit percentage is bijna een verdubbeling ten opzichte van enkele jaren geleden. In 2018 had namelijk slechts 32 procent van iets vastgelegd. Van degenen die nu al zaken hebben vastgelegd, heeft 92 procent inloggegevens van apparaten en belangrijke accounts gedeeld met hun naasten.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Het duizelt

Ruim 40 procent van de senioren heeft echter nog niets geregeld. Een derde van deze respondenten heeft er simpelweg nog nooit over nagedacht. Anderen zien er tegenop omdat het hen veel werk lijkt. Van de mensen die nog niets hebben vastgelegd weet 60 procent niet goed wat er allemaal geregeld moet worden, of hoe ze dit moeten aanpakken. “Het komt er gewoon niet van…”, zegt de één. Een ander zegt: “Ik heb mijn uitvaart en niet-digitale nalatenschap geregeld; de digitale nalatenschap moet nog komen”. En iemand meldt eerlijk: “Het is een enorme klus waar ik erg tegenop zie. Het duizelt me een beetje”.

Bewustwording

Van degenen die nog niets hebben geregeld heeft de helft de intentie dit wel te doen. Ook praten steeds meer mensen er met hun naasten over. In 2018 deed maar een derde dit, nu is dat de helft. Bijna 80 procent van de ouderen vindt het belangrijk om hun digitale nalatenschap goed te regelen. In 2018 lag dit percentage bijna 20 procent lager. De bewustwording rondom het thema neemt duidelijk toe. Senioren willen het vooral voor hun nabestaanden goed geregeld hebben: “Ik wil de achterblijvers niet opzadelen met problemen”.

Nu nadenken

“Het is belangrijk, voor jong én oud, om bij leven al na te denken over de digitale nalatenschap, zodat je nabestaanden niet met onverwachte problemen worden geconfronteerd”, benadrukt Daniël de Levita, directeur-bestuurder van SeniorWeb, het belang van het regelen van de digitale nalatenschap. “Op onze website kunnen mensen zelf aan de slag met het online dossier ‘Digitaal Nalaten’. Ook zijn er regelmatig bijeenkomsten over Digitaal Nalaten op onze leslocaties. Uit dit onderzoek blijkt dat nog veel mensen gebaat zullen zijn bij de tips en checklists van SeniorWeb.”