Verschillende energiecontracten: waar moet u op letten?
Vrijdag 14 maart 2025Tegenwoordig is er weer volop keuze in energiecontracten. Elk contract heeft weer andere tarieven en voorwaarden. Maar waar moet u nu op letten?

Een variabel contract is een contract waarvan de tarieven per maand of per halfjaar wijzigen. Als de tarieven dalen, merkt u dat sneller dan mensen met bijvoorbeeld een vast contract. Maar als tarieven stijgen merkt u dat ook sneller. U loopt dus wel iets meer risico met een variabel contract, maar daar staat tegenover dat u wel altijd zonder boete kunt overstappen: variabele contracten zijn vrij opzegbaar.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenVariabel contract
Wilt u nergens aan vast zitten en ‘uw handen vrij’ hebben? Of verwacht u bijvoorbeeld op korte termijn verandering in uw persoonlijke situatie? Dan kan een variabel contract gunstig voor u uitpakken. Maar let op: sommige leveranciers gebruiken hun variabele contracten om extra marge te maken: mensen die lang niet verlengd hebben betalen vaak hoge tarieven. Het kan zijn dat u met een overstap naar een ander variabel contract flink kunt besparen.
Dynamisch contract
Een dynamisch contract is eigenlijk een variabel contract maar dan met een prijs die per uur (elektriciteit) of per dag (gas) verandert. Op een dag kunnen tarieven heel sterk schommelen. Op zonnige dagen in de zomer kan het tarief overdag heel laag staan. Op andere momenten, zoals in de winter, op windstille of sombere dagen, kunnen de uurprijzen weer hoog staan. Een dynamisch contract moet echt bij u passen. Als u kunt sturen met uw verbruik, door bijvoorbeeld de vaatwasser overdag aan te zetten als de zon schijnt, dan kan een variabel contract gunstig uitpakken. Maar pas op: u heeft slechts zekerheid van de prijs voor één dag: de prijs van overmorgen is nu nog niet bekend. Afhankelijk van uw situatie en wensen kan een dynamisch contract voor elektriciteit bij u passen. Laat u goed adviseren.
“Een dynamisch gascontract vinden wij een te hoog risico product”, stelt een woordvoerder van ONS Energie. “U kunt dan beter een variabel contract nemen waarin u op zijn minst zekerheid hebt voor één maand, of een vast contract. Zeker in de winter, als het koud is, kunnen de dagprijzen fors omhoog schieten, evenals uw verbruik.” Ook dynamische contracten zijn boetevrij opzegbaar.
Vaste contracten
Vaste contracten voor één tot en met vijf jaar bieden u zekerheid van een vaste prijs. Belangrijk: alleen uw kale gasprijs en elektriciteitsprijs staan vast. Zaken als belastingen, netbeheerderskosten en meterhuur staan niet vast. Deze kosten kunnen jaarlijks wijzigen.
Met een vast contract heeft u zekerheid van de tarieven voor de duur van het contract. U weet waar u aan toe bent, en u hoeft zich geen zorgen te maken om uw energieprijs voor een bepaalde periode.
Wel belangrijk: sinds de enorme stijgingen in de energiemarkt durfden energieleveranciers enige tijd geen vaste contracten aan te bieden. Ze liepen dan te grote risico’s als klanten bijvoorbeeld tussentijds gingen overstappen. Dat gebeurde als de prijs scherp ging dalen: consumenten konden dan relatief eenvoudig en goedkoop overstappen waardoor de leverancier flinke schade kon lopen. Vanaf 1 juni 2023 zijn de regels aangepast: met een vast contract kunt u eigenlijk niet meer tussentijds overstappen. U betaalt namelijk niet – zoals eerder – een wettelijk gemaximeerd bedrag van 125 euro per product, maar de restwaarde van uw contract: het volume dat u niet heeft afgenomen maal het prijsverschil op de markt. Dat betekent feitelijk dat tussentijds overstappen financieel niet aantrekkelijk is en u het contract wel moet uitdienen, ongeacht de marktomstandigheden. Leveranciers gaan verschillend om met coulance. Bij overlijden wordt er vrijwel nooit een boete in rekening gebracht. Check dit goed bij uw leverancier. Verder is het verstandig om, als u wijzigingen in uw persoonlijke situatie verwacht (zoals verhuizen naar een verzorgingstehuis of woning waar bijvoorbeeld geen gas is), een kortlopend of variabel contract te kiezen. Overigens: als u verhuist naar een woning met stroom én gas, dan krijgt u geen boete: uw contract kan gewoon ook verhuisd worden!
Kortom…
Energieprijzen zijn niet te voorspellen. Daarom is het niet aan te geven wat de beste keuze is. Belangrijkste is dat u een weloverwogen keuze maakt, waar u een goed gevoel bij hebt. Laat u gerust adviseren bij die keuze!
Meer informatie, kijk op ONS Energie: klik hier
Foto: Pixabay
Gerelateerde artikelen

Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen