Vaccinatie tegen pneumokokken
Dinsdag 1 september 2020Uitnodiging voor pneumokokkenprik
Jaarlijks worden zo’n 10.000 mensen in Nederland ernstig ziek door een infectie met pneumokokken. Oudere mensen en jonge kinderen lopen een groter risico ziek te worden. Dit najaar krijgt iedereen die geboren is tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik.

Pneumokokken zijn bacteriën die ieder mens bij zich kan dragen zonder er ziek van te zijn. De bacteriën kunnen in de neus- en keelholte zitten. Door niezen en hoesten, komen ze in de lucht en kunnen ze mensen met minder weerstand besmetten. Ook door fysiek contact kan iemand besmet raken. Veel voorkomende ziekten die mensen kunnen krijgen door pneumokokken zijn longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking.
Beste bescherming
Oudere mensen en jonge kinderen lopen het meeste risico ziek te worden van een pneumokokkenbacterie. Vaccinatie is de beste bescherming. Daarom worden kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd. De Gezondheidsraad adviseerde in 2018 om mensen van 60 tot en met 75 jaar om de vijf jaar uit te nodigen voor een pneumokokkenprik. Het vaccin werkt vijf jaar en biedt daardoor bescherming tot de leeftijd van 80 jaar. In april 2020 schrijft de Gezondheidsraad, naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus, dat senioren sneller en ernstiger ziek kunnen worden van zowel pneumokokkeninfecties als het coronavirus. Met een vaccin tegen pneumokokken wordt deze kwetsbare groep minder ziek bij een besmetting door pneumokokken. Hiermee kan wellicht ook de druk op de zorg beperkt worden. Daarom en op basis van beschikbare vaccins, is besloten om in 2020 iedereen die geboren is tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 uit te nodigen voor een vaccinatie.
Risicogroepen
Sommige mensen met een medische indicatie hebben een verminderde weerstand. Zij krijgen al een pneumokokkenprik via hun medisch specialist of huisarts. De Gezondheidsraad adviseert nu ook om mensen die ziek zijn geworden door het coronavirus en daardoor longschade hebben opgelopen, voorlopig toe te voegen als medische risicogroep. Deze groep komt in aanmerking voor de pneumokokkenprik en krijgt deze aangeboden via de medisch specialist of huisarts.
De pneumokokkenprik kan als bijwerkingen pijn en roodheid geven op de plaats van de prik, doordat het lichaam bezig is met het opbouwen van afweer. Dit gaat vanzelf over. Het vaccin is uitgebreid getest en voldoet aan strenge internationale eisen.
Gerelateerde artikelen

Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen