Straks verhuizen? Nu vast voorbereiden!
Donderdag 13 april 2023Ook al bent u nu nog vitaal, het is verstandig om alvast na te denken over Gelijkvloers wonen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wilt u voorkomen dat u straks halsoverkop beslissingen moet nemen, begin dan nu alvast met ontspullen. ONS Magazine geeft praktische tips.
Bereid u voor op een verhuizing
Veel senioren denken er weleens over na om te verhuizen naar een meer praktische woning. Oftewel: een woning waar ze ook met (toekomstige) beperkingen goed uit de voeten kunnen, zonder trap en grote tuin. Maar concrete verhuisplannen maken, doen veel ouderen niet. Zij denken er pas over na wanneer het niet meer anders kan. Op dat moment komen er veel zaken tegelijk en is er vaak niet veel tijd om dingen goed te regelen. Het is dan ook verstandig om u alvast op de toekomst voor te bereiden. Op latere leeftijd verhuizen, betekent meestal kleiner gaan wonen. Omdat u niet alles kunt meenemen, is het slim om nu alvast te bekijken wat u kunt missen. Dat scheelt straks gedoe en stress. En misschien maakt u dan in de hectiek keuzes waar u later spijt van krijgt. Bovendien geeft een opgeruimd huisorde en rust in uw hoofd.
U kunt beginnen met uzelf de vraag te stellen wat u écht nodig heeft en wat u ook best zou kunnen missen. Kost het u moeite om spullen weg te doen? Dan kunt u een professionele opruimhulp inschakelen, die u stapsgewijs helpt om de juiste keuzes te maken. Spullen waar u afscheid van neemt, kunt u weggeven of bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel brengen (of door een kringloopbedrijf laten ophalen). Meubels en andere items die wat meer waarde hebben, kunt u natuurlijk ook verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats. In tijden van inflatie is iedere extra euro meegenomen! Gaat het om veel spullen? Dan kunt u ook op zoek gaan naar een opkoper, dan bent u in één keer veel ruimte rijker. Wilt u spullen doneren, kijk dan voor de mogelijkheden op www.inzameldoelen.nl
Tips om te ontspullen
Heeft u een zolder of garage waar u veel spullen heeft opgeslagen? Benut dan eens een regenachtige dag om te bekijken wat u heeft. Maak bijvoorbeeld driestapels: een met spullen die u absoluut wilt houden, een met twijfelgevallen en een met dingen waar u misschien anderen blij mee kunt maken. Vindt u het moeilijk om te bepalen wat u wel of niet wilt houden? Probeer dan de methode van opruimgoeroe Marie Kondo en wees hierbij streng voor uzelf: bewaren onder het mom van ‘dat kan nog wel eens van pas komen’ of ‘ik hoop dat ik ooit nog weer eens in deze broek ga passen’ is uit den boze. Volgens Marie Kondo is het vooral Belangrijk om bij elk item te beslissen of het u plezier brengt. Houd elk item vast, bekijk het goed en vraag uzelf af of u er gelukkig van wordt. Zo niet: weg ermee!
Nu bekijken wat u kunt missen scheelt straks gedoe en stress
De positieve effecten van opruimen
Saskia Sidler is senior professional organizer. Zij vertelt: ‘Door anderen te helpen met opruimen, zie ik ze opbloeien, meer energie krijgen en weer tijd hebben voor andere dingen die belangrijk zijn. Hoe fijn is het als u – zeker als oudere – tijd neemt voor zaken die écht belangrijk voor u zijn. Zo zijn er cliënten die voor elk kind een speciale herinneringendoos maken, zodat hun kinderen die spullen na hun dood niet meer uitgebreid uit hoeven te zoeken. Het geeft zoveel rust als u weet dat zaken geregeld zijn. Een professionele organizer is onafhankelijk en heeft geen band met de spullen. Dat maakt het uitzoeken vaak een stuk makkelijker.
Gaat iemand kleiner wonen, dan is het vooral goed om te focussen op wat mag blijven. Leg de nadruk op welke spullen het allerbelangrijkst zijn, zodat die een plek kunnen krijgen op de nieuwe woonlocatie. Dit zorgt alvast voor vertrouwdheid en een prettiger gevoel. Een organizer kan ook helpen met het in kaart brengen van wat er moet gebeuren voordat de verhuizing daar is. Zoals samen een stappenplan opstellen en zoeken naar mogelijke afnemers van spullen, zoals goede doelen, kerkelijke instanties of kringloopwinkels. Gaat het om waardevolle items, dan begeleiden we cliënten bij het brengen van spullen naar een veiling.’
Redenen om te verhuizen
Voor veel senioren – vooral die van 75 jaar en ouder – is hun gezondheid de belangrijkste reden om te gaan verhuizen. Naar een gelijkvloerse woning bijvoorbeeld. Maar ook om dichter bij kinderen te kunnen zijn, die vaak als mantelzorger fungeren. Dit blijkt uit een onderzoek van Hsiung Ming Bruins, voor zijn studie Human Geography. Hij vergeleek – in samenwerking met Companen, adviesorganisatie voor woningmarkt en leefomgeving – de verhuiswensen van 55-plussers met hun verhuisgedrag. De meerderheid van de respondenten gaf aan beslist níet te willen verhuizen. Hierbij ging het met name om 85-plussers. Van de ouderen die aangaven dat ze eventueel wél wilden verhuizen, deed maar de helft dat ook daadwerkelijk. Volgens de onderzoeker liggen er kansen in de ondersteuning van ouderen die het lastig vinden hun verhuiswens te realiseren. Zeker wanneer hierbij rekening wordt gehouden met mantelzorgers. Zo kan een persoonlijke benadering met een passend woonaanbod deze doelgroep helpen.
Een opgeruimd huis zorgt voor orde en rust in uw hoofd
Beeld: Shutterstock