Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenSteeds minder contant betalen in ziekenhuizen

Steeds minder contant betalen in ziekenhuizen

Donderdag 14 maart 2024

In sommige ziekenhuizen kunt u niet meer met contant geld betalen. Senioren Netwerk Nederland maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft een meldpunt ingericht.

Pinnen om te parkeren, pinnen om uw medicijnen af te rekenen en pinnen om uw saucijzenbroodje en kopje koffie te betalen: in steeds meer ziekenhuizen kunt u (deels) niet meer met contant geld terecht. Zo kunt in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond sinds 1 januari helemaal niet meer contant betalen. ‘Geen contant geldverkeer is niet alleen makkelijker en sneller voor de patiënt en bezoeker, maar ook veiliger voor medewerkers en minder fraude- en diefstalgevoelig’, zo schreef het ziekenhuis in de aankondiging. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kunt u al sinds 2022 niet meer contant betalen. Bij verschillende andere ziekenhuizen kunt u bijvoorbeeld in het restaurant nog wel contant betalen, maar moet u uw parkeerkosten wel via een app, met uw bankpas of uw smartphone afrekenen. De aankondiging van het Laurentius Ziekenhuis leidde tot veel kritiek, onder meer van KBO Limburg en de Consumentenbond.

Gehecht aan contant

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank weten we dat Nederlanders hechten aan contante betalingen. Liefst 91 procent vindt het belangrijk dat betalen met contant geld mogelijk blijft. Daarvoor zijn verschillende redenen. Zo zijn er mensen met een beperking die niet bij hun eigen bankrekening kunnen. Voor sommige mensen is pinnen simpelweg te ingewikkeld. En voor mensen die niet veel te besteden hebben is contant betalen een manier om grip te houden op hun uitgaven. De directeur van de Consumentenbond voegde daar in haar column in De Telegraaf nog een ander argument aan toe: ‘Cashbetalingen zijn anoniem en borgen je privacy beter’.

Reden genoeg dus om deze ontwikkeling goed in de gaten te houden. Senioren Netwerk Nederland heeft daarvoor een meldpunt ingericht. Zo kunnen we in kaart brengen welke problemen er zijn en daarover in gesprek gaan met ziekenhuizen.

MELDPUNT

Kunt u bij uw ziekenhuis ook niet meer contant betalen? En heeft u daar last van? Meld dat dan bij ons meldpunt op Ziekenhuis – ONS Magazine

Beeld: Shutterstock

Afbeelding voor Mirjam Streefkerk

Mirjam Streefkerk