Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenRoodborstje

Roodborstje

Vrijdag 12 januari 2024

Verhaal

We zitten op een terrasje in de zon, Marjan en ik. Het zal de laatste keer zijn, dat weten we allebei. Volgende week zal Marjan er niet meer zijn.

Toen een jaar geleden de ziekte van Alzheimer bij haar geconstateerd werd heeft Marjan met haar arts geregeld dat ze uit het leven kon vertrekken voor het te laat was om die beslissing nog te kunnen nemen. Volgende week is het zo ver, dan gaat ze vertrekken. Het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Zoals ze daar tegenover me zit, mijn lieve trouwe vriendin, lijkt dit alles zo onwerkelijk. We delen al meer dan 40 jaar lief en leed.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

We praten over geloven in het hiernamaals, zou er nog wat zijn? We hopen het zo, maar er is ook twijfel. ‘Kun je me een teken sturen als er werkelijk wat is?’ vraag ik. ‘Wat wil je dan graag?’ vraagt Marjan met een glimlach. ‘Doe maar een roodborstje’ zeg ik.

De week daarna, op een druilerige maandagmorgen om negen uur weet ik dat Marjan er niet meer zal zijn. Ik staar uit mijn raam en om half tien zit er opeens een roodborstje in de vensterbank. Het lijkt of het me troostend aankijkt en blijft daar een hele tijd stilletjes zitten. Dan vliegt het weg.

Een paar maanden later krijg ik het bericht dat Lies, een andere goede vriendin, heel onverwacht uit het leven is gestapt. Ze heeft nog niet zo lang geleden haar partner Ineke verloren. In haar afscheidsbrief die wordt voorgelezen tijdens de uitvaartdienst schrijft ze: ‘ik vind het leven zonder Ineke te zwaar, en ik ben er zeker van dat ik nu naar haar toe ga.’ En in alle verdriet is het wonderlijk hoezeer het roodborstje ook dan voor mij troostend en hoopvol is.

Mogelijk denkt u na over uw levenseinde.

Via onderstaande link vindt u daar uitgebreide informatie over

https://www.patientenfederatie.nl/extra/levenseinde

Auteurs

Afbeelding voor Anne Marie Strous-de Vocht

Anne Marie Strous-de Vocht