Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenPartners uitsluiten bij schenken en nalaten
Schenken en nalaten

Partners uitsluiten bij schenken en nalaten

Maandag 23 augustus 2021

‘Gebruik de uitsluitingsclausule bij schenken en nalaten’

Peter van Dongen

Wie de kinderen een fors bedrag wil schenken of via de erfenis nalaten, wil soms niet dat dat geld ook eigendom van de schoonzoon of -dochter wordt. Het is mogelijk partners buiten de schenking of erfenis te houden met een zogeheten uitsluitingsclausule. Oud-notaris Peter van Dongen legt uit hoe dat in z’n werk gaat.

image

Meneer Vermeij wil zijn drie kinderen een behoorlijk bedrag schenken. Hij wil voorkomen dat het geld ook terechtkomt bij zijn schoonzoon en beide schoondochters. Hij vraagt zich af of hij de aangetrouwden kan uitsluiten.

Niet achteraf

‘Dat kan zeker’, stelt Peter van Dongen, oud-notaris en lid van de juridische helpdesk van KBO-Brabant. ‘Daarvoor bestaat de zogeheten uitsluitingsclausule. Wie die clausule opneemt bij een schenking of een erfenis, zorgt ervoor dat dat het geschonken of nagelaten bedrag níet valt in de gemeenschap van goederen.’ Het is belangrijk dat tijdig te regelen. ‘Bij een schenking kan dat simpelweg door bij de bankoverschrijving te vermelden “voor deze schenking geldt de uitsluitingsclausule”. Dat uitsluiten mag niet achteraf, maar moet meteen bij de schenking. Als het gaat om een erfenis, kan de erflater de uitsluitingsclausule laten opnemen in het testament.’ 

Aparte rekening

Om ervoor te zorgen dat het geld daadwerkelijk alleen terechtkomt bij het eigen kind, beveelt Van Dongen aan dat de ontvanger het geld apart zet. ‘Bij voorkeur op een aparte rekening’, adviseert Van Dongen. ‘Het geld kán ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de gezamenlijke hypotheek mee af te lossen, maar leg dan vast – met handtekeningen van beide partners – dat de aflossing heeft plaatsgevonden met eigen geld van een van beiden. Dan kan het bij een eventuele scheiding worden verrekend.’ Als het geschonken geld niet apart is gezet, maar bijvoorbeeld is opgemaakt aan gezamenlijke vakanties, is het achteraf niet meer te claimen.

Veranderde wetgeving

Sinds 1 januari 2018 worden huwelijken standaard in ‘beperkte gemeenschap van goederen’ gesloten. Erfenissen en schenkingen vallen buiten die gemeenschap. ‘Het kind kan echter in de huwelijkse voorwaarden opnemen dat schenkingen en erfenissen tóch in de gemeenschap van goederen vallen’ waarschuwt Van Dongen. ‘Daarom blijft het aan te raden bij schenkingen en erfenissen altijd de uitsluitingsclausule op te nemen.’

KBO-Brabant heeft haar eigen juridische helpdesk. Klik hier voor meer informatie.