U krijgt huishoudelijke ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wanneer u veel hulp nodig heeft, wil de gemeente dat u een indicatie aanvraagt voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Terecht?
Oud-rechter Bert van ’t Laar ziet regelmatig gebeuren dat de gemeente Wmo-cliënten verzoekt een indicatie aan te vragen voor de Wlz. “Dit verzoek is vaak gebaseerd op financiële gronden, niet om beter aan de zorgbehoefte van cliënten te kunnen voldoen.” Onlangs klopte een echtpaar bij Van ’t Laar aan waarvan de man ernstig ziek is. “Zij hebben een halfuur per week extra huishoudelijke hulp nodig. Verder is alles goed geregeld om thuis te kunnen blijven wonen. Maar de gemeente vindt dat door dat beetje extra hulp een Wlz-indicatie moet worden aangevraagd.”
Financiële reden
“Vaak is de reden dat de gemeente aanstuurt op een Wlz-indicatie een financiële”, vervolgt Bert van ‘t Laar. “Zodra meneer de indicatie krijgt, betaalt de Rijksoverheid voor de zorg in plaats van de gemeente. Naar de zorgbehoefte is in dit geval niet gekeken. Vaak is de zorg thuis prima geregeld, met een combinatie van wijkverpleging, thuiszorg en mantelzorg. Het grote voordeel van deze zorg vanuit de Wmo en de Zorgverzekeringswet is dat mensen langer thuis in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.”
Word lid en:
lees direct alle artikelen op deze website
ontvang 11x per jaar ONS Magazine in de brievenbus
ontvang 12x per jaar een digitaal magazine in uw mailbox
maak iedere dag gratis 8 puzzels
ga eropuit met veel voordeel
profiteer van leuke aanbiedingen
Bent u al lid, log dan in om dit artikel te lezen.
Bent u al KBO-lid? Dan heeft u als het goed is een activatiemail gehad om uw account te activeren. Als u deze niet gehad heeft neem dan contact op met uw lokale KBO of maak direct een account aan.
Maak een account aan