Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenOnline test helpt mantelzorgers

Online test helpt mantelzorgers

Vrijdag 12 januari 2024

Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeenten in Limburg waarvan inwoners de mantelzorgtest kunnen doen. De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

In Heerlen en Sittard-Geleen

Nederland telt ongeveer 5 miljoen mantelzorgers. Hun werk en inzet zijn van onschatbare waarde. Ze koken, wassen, strijken, doen de administratie, spelen taxi, en ondersteunen familieleden, buren of vrienden. En soms ook nog meerdere keren per dag. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Veel mantelzorgers hebben daarnaast nog een baan en/of gezin. Vaak hebben mantelzorgers zelf niet in de gaten hoeveel ze doen. Of hoe weinig tijd er overblijft voor henzelf.  Daarom voelt bijna tien procent van de mantelzorgers zich zwaar belast.

Bij de start van de test kunnen mantelzorgers aangeven welke rol of rollen ze vervullen: huishoudhulp, regelaar, chauffeur, verzorger, boekhouder enzovoort. Daarna kunnen ze van al die taken aangeven hoeveel moeite hen dat kost, hoeveel tijd ze eraan besteden en welke andere verplichtingen ze nog meer hebben.

De mantelzorgtest in Sittard-Geleen wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking van Knooppunt Informele Zorg, zorgverzekeraar CZ, Steunpunt Mantelzorg Westelijke Mijnstreek en de gemeente Sittard-Geleen. De test is te vinden op sittard-geleen.mantelzorgtest.nl.  

De mantelzorgers in Heerlen kunnen na het invullen van de test direct doorklikken naar het steunpunt voor mantelzorgers, welzijnsorganisatie Alcander en andere professionele hulpverleners. Kijk voor de mantelzorgtest Heerlen op https://heerlen.mantelzorgtest.nl/