Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenOh moeder, wat is het heet!

Oh moeder, wat is het heet!

Vrijdag 12 juli 2024

De zomer staat voor de deur. We gaan wandelen, lange fietstochten maken en tuinieren. Vroeg opstaan is het devies, want de temperatuur kan in de loop van de dag flink oplopen. Soms krijgen we te maken met aanhoudende hitte of hittegolven. Moeder, wat is het dan heet! Die hitte brengt risico’s met zich mee, vooral voor senioren.

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Oh moeder, wat is het heet! Kent u die Britse comedyserie uit de jaren zeventig en tachtig nog? De afleveringen gaan over een theatergroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog de soldaten in Brits India moet vermaken. En héét dat het daar was! Op de nostalgische televisiezender ONS worden nog afleveringen van de komische serie herhaald.

Al het zo heet is en u bent actief buiten, dan verliest u extra vocht en warmt uw lichaam sneller op door lichamelijke inspanning. Uw bloedvaten zijn in de zomer wijder, waardoor uw lichaam meer warmte kwijt kan aan de omgeving. Ook door te zweten raakt u warmte kwijt. Maar het lichaam van senioren past zich minder goed aan de extreme temperaturen aan. In de zomer komt het vaker voor dat u vocht vasthoudt dan in de winter. Als uw lichaam vocht vasthoudt, ziet u dat aan uw voeten en benen. Gebruikt u langdurig medicijnen, dan kunnen deze medicijnen ook van invloed zijn op de vochthuishouding. Senioren ervaren ook minder snel dat ze dorst hebben.

Waar herkent u oververhitting aan?

  • Spierkramp
  • Duizeligheid/misselijkheid/verward zijn/braken/hoofdpijn
  • Ongebruikelijke vermoeidheid
  • Lichaamstemperatuur boven de 38 graden
  • Versnelde hartslag

Zes tips tegen hitte

1. Hou uw huis binnen koel
Maak dat u producten in huis heeft die zorgen voor verkoeling, zoals een ventilator. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts. Of gebruik zonwerende raamfolie en klemluifels.

2. Hou uzelf koel
Neem een verkoelend voetenbadje (in een teiltje) of douche. Draag luchtige kleding van katoen of linnen. Ook zijn er speciale afkoelsjaals en -vesten.

3. Drink voldoende
Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat. Drink ongeveer een glas water per uur, ook als u geen dorst heeft.

4. Zorg voor koelte
Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken. En vermijd de zon.

5.Bescherm uw huid
Bescherm uzelf tegen zonnebrand met een hoed of pet, kleding en zonnebrandcrème.

6. Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken.

Wat te doen bij oververhitting?

Als verkoeling niet helpt en de verschijnselen verbeteren niet, bel dan de huisarts of huisartsenpost. Bel bij spoed 112.

Tip: theatervoorstelling Heet hè!

In de voorstelling Heet hè! van de Theaterwerkplaats voor Ouwe Rotten bespreken vijf ouderen hoe zij de koelte bewaren tijdens een hittegolf. “Een goed uitgangspunt om met elkaar in gesprek te gaan over de risico’s van extreme hitte”, aldus de theatermakers.
Meer informatie op theaterwerkplaatsouwerotten.nl/heet-he

Foto: Shutterstock