Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenMuziek met keukengerei

Muziek met keukengerei

Vrijdag 26 mei 2023

Elke maandagavond klinken in Almelo de vrolijke klanken van een bijzonder orkest. De muzikanten zijn allemaal dames. Onder leiding van dirigent Bert Kuyer repeteren zij op hun instrumenten, gemaakt van keukengerei.

Als je muziek maakt, vallen alle zorgen van je af

 class=

Het begon meer dan zestig jaar geleden als een grap. De echtgenotes van de he­ren van de plaatselijke harmonie wilden hun mannen verrassen met een serenade. Om­dat zij zelf geen instrumenten bespeelden, namen zij hiervoor allerlei keukengerei mee. De reacties waren overweldigend: een huisvrouwenorkest was geboren. Bert Kuyer zwaait al meer dan 48 jaar met het stokje. Zijn grote voorbeeld is André Rieu. ‘Die man leeft voor de muziek. Net als ik. Wat hij doet, gebruik ik als inspi­ratie’. Bert is niet alleen dirigent: ‘Ik bewerk populaire liedjes en vrolijke wal­sen. Daarnaast speel ik in de muziekband die ons begeleidt’. Hij vervolgt: ‘Sinds vijf­tien jaar heten wij “Showorkest de Muzika­le Keuken”. Dat dekt de lading veel beter. Wij brengen muziek uit allerlei landen op een verrassende manier en in bijpassende kleding’.

Voorzitter Elly Smit vertelt: ‘Bert schrijft voor ieder instrument zijn eigen slagwerknoten. Het maakt een groot verschil of je over een wasbord moet strijken of met een pollepel moet slaan. Met mijn strijkplank met flessen, zorg ik voor de melodielijn’. Een groep dames tovert geluiden uit thee­potten en koffiekannen. Elly verklapt me­teen hoe dat kan: ‘Door te neuriën in een kazoo krijg je van die ouderwetse klan­ken’. De leden van het orkest variëren in leeftijd van vijftig tot tachtigplus. Veel dames, zoals zijzelf, zijn al meer dan 25 jaar lid. Niet alleen toeschouwers wor­den blij van de Muzikale Keuken. Elly: ‘We zijn met een hele gezellige groep leuk met muziek bezig. Soms heb je wel eens een mindere dag, maar zodra je gaat spelen, valt alles van je af’.

 class=

Weetje

De dames van Showorkest de Muzikale Keuken maken muziek op keukengerei. De spullen komen uit de erfenis van oma en rommelmarkten of zijn zelfgemaakt. Zoals een tamboerijn die rinkelt door flessendoppen tegen koffielepels. Elly Smit: ‘Zo zie je maar dat zelfs veel bier drinken voor een mooi instrument kan zorgen’.

Activiteit: Muziekvoorstelling
Voor wie: Voor groepen ouderen die plezier aan muziek willen beleven
Wanneer: Op aanvraag ongeveer één keer per maand
Leden en deelnemers: 21 vrouwelijke muzikanten en 5 heren (dirigent, geluid en opbouwers)
Meer informatie: Eefke van Mil (06)37452806 of Elly Smit (06)33814288