Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Partnercontent: De inhoud op deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van ONS Magazine of KBO. Heeft u een klacht over de inhoud? Laat het ons weten >
Met een beetje hulp lukt het mij wel – ook digitaal
Maandag 7 april 2025Mientje is 80, woont nog zelfstandig met haar man Jo en doet haar boodschappen het liefst op de fiets. Net als veel andere ouderen is ze lid van Senioren Brabant-Zeeland. En hoewel ze niet met een smartphone is opgegroeid, regelt ze inmiddels haar bankzaken digitaal op de iPad. Niet zonder slag of stoot – maar met een beetje hulp gaat het haar prima af.
“Ik dacht altijd: dat digitale gedoe is niets voor mij,” vertelt Mientje. “Tot mijn dochter Yvonne zei: ‘Mam, je hoeft het niet alleen te doen. We gaan het samen proberen.’” Aan de eettafel installeerden ze de bankapp op haar tablet. Inmiddels kijkt Mientje zelf of haar AOW al binnen is en betaalt ze rekeningen met een paar tikken op het scherm. “Het voelt goed dat ik het nu zélf kan. En als ik iets niet weet, bel ik gewoon Yvonne, mijn kleindochter Eva of de helpdesk van de bank.”

Digitaal bankieren: ook voor u
Veel ouderen vinden de stap naar digitaal bankieren spannend. Sommigen schamen zich om hulp te vragen. Anderen denken dat ze het nooit zullen leren. Maar die angst is niet nodig – hulp is altijd dichtbij. Op www.bankinformatiepunt.nl vindt u betrouwbare informatie, praktische hulp en adressen van mensen en organisaties die u op weg helpen. Ook veel banken bieden persoonlijke begeleiding, en oefenen kan gewoon thuis, op de bank of aan de eettafel.
Als één de administratie doet…
In Nederland zijn veel echtparen, net als bij Mientje, waarbij één van beiden álle financiële zaken regelt. Vaak gebeurt dit uit gewoonte: de een doet de boodschappen, de ander de administratie. Maar wat als die persoon wegvalt? Een overlijden, een opname in het ziekenhuis of beginnende dementie kan de partner onverwacht opzadelen met een systeem dat hij of zij niet kent.
“Je wilt niet op je kwetsbaarst nog moeten uitzoeken hoe je huur of zorgverzekering betaald moet worden,” waarschuwt Wilma Schrover, directeur Senioren Brabant-Zeeland. “Voor je het weet ontstaan er betalingsachterstanden of raak je in paniek. Door samen overzicht te houden en beide enige digitale vaardigheid op te bouwen, voorkom je grote zorgen later.”
Klein begin, groot verschil
U hoeft geen expert te worden. Alleen al weten hoe u kunt inloggen op uw bankomgeving, hoe u het saldo controleert of een automatische incasso aanpast, maakt een wereld van verschil. En het geeft rust. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw naasten.
Mientje is blij dat ze de stap heeft gezet. “Ik voel me zelfstandiger, zekerder. Natuurlijk heb ik nog weleens hulp nodig, maar ik weet nu waar ik die kan vinden.”
Zet vandaag de eerste stap
Laat Mientje u inspireren. Pak uw tablet, smartphone of laptop en ga oefenen met iemand die u vertrouwt. Vraag een familielid om samen naar uw bankomgeving te kijken, of meld u aan bij een lokale bijeenkomst via www.bankinformatiepunt.nl. U staat er niet alleen voor. Er zijn vrijwilligers, bankmedewerkers en coaches die u graag helpen. Zonder oordeel, in uw eigen tempo.
Laat angst of schaamte u niet weerhouden. Door nu in actie te komen, zorgt u dat u voorbereid bent op later. En u zult zien: met een beetje hulp lukt het ook u – net als Mientje.