Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenMedisch bekeken – Maculadegeneratie

Medisch bekeken – Maculadegeneratie

Vrijdag 15 maart 2024

Maculadegeneratie is naast staar een vaker voorkomende oogaandoening. Staar is een aandoening aan de lens. Maculadegeneratie ontstaat in het centrale gedeelte van het netvlies.   

U leest nu een gratis artikel

Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!

Lid worden

Latere leeftijd

Maculadegeneratie ontstaat in het centrale gedeelte van het netvlies. De macula, ook wel ‘gele vlek’ genoemd, zit dan ook precies in het midden van je beeld. Hierdoor merken patiënten een wazige vlek in het blikveld op. Naar schatting heeft 15% in de leeftijd tussen 55 en 65 een vorm van deze aandoening. Bij 75 plussers is dit ongeveer 30%. We noemen het daarom ook wel leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD).

Natte en droge vorm

Je hebt een natte (ong. 80%) en droge vorm (ong. 20%) van LMD.

De natte vorm ontstaat doordat er vanuit het vaatvlies een nieuw vaatje groeit dat daar niet hoort. Bij droge LMD hopen afvalstoffen zich op tussen het netvlies en het vaatvlies.  Bij de natte vorm ontstaat in vrij korte tijd een wazige vlek in het midden van het zicht. Bij de droge vorm wordt het zich langzaam slechter. Aan de natte vorm is vaak wel iets te doen. Vaatgroei remmende injecties laten het LMD veroorzakende vaatje krimpen waardoor de klacht vermindert. Trek bij slechter zicht daarom direct aan de bel bij huisarts of opticien. Hoe eerder hoe beter. Aan de droge vorm van LMD is helaas nog niks te doen.

Groene groente

LMD valt helaas niet te voorkomen. Maar we kunnen wel het risico zo klein mogelijk maken. Bij mensen die ‘mediterraan eten’ komt het veel minder vaak voor. En eet vooral ‘groene groente’ als boerenkool en spinazie. En als altijd: veel bewegen en matig zijn met alcohol helpt. Voor als je al LMD hebt zijn er speciale voedingssupplementen verkrijgbaar bij de apotheek.

Beeld: Shutterstock