Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenLaat uw zorgtoeslag niet liggen
Zorgtoeslag

Laat uw zorgtoeslag niet liggen

Maandag 24 oktober 2022

Kijk na of u recht hebt op zorgtoeslag

Als u een bescheiden inkomen heeft, heeft u waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Veel mensen vragen deze toeslag niet aan omdat ze dat te ingewikkeld vinden of zelfs niet weten dat de toeslag bestaat. Zonde, vindt Aad Overvliet van de juridische helpdesk van KBO-Brabant.

image

Mevrouw Mertens (82) is weduwe. Ze komt rond van een AOW-uitkering en een klein nabestaandenpensioen. Ze hoort van de buren iets over een zorgtoeslag, maar heeft geen idee of ze daar recht op heeft. Ze vraagt zich af wat ze moet doen.

AOW of bescheiden pensioen

‘Mevrouw Mertens zou er zéker goed aan doen om achter de zorgtoeslag aan te gaan’, zegt Aad Overvliet. Hij is als verzekeringsdeskundige lid van de juridische helpdesk van KBO-Brabant. ‘Mensen die een AOW-uitkering hebben en daarbij een bescheiden pensioen, hebben bijna altijd recht op de zorgtoeslag. Dat is een maandelijks bedrag dat je via de Belastingdienst krijgt. Voor mensen met een heel klein pensioen kan dat wel meer dan 100 euro per maand zijn.’ Het aanvragen van de zorgtoeslag kan alleen via de computer. ‘Mevrouw Mertens zou haar kinderen kunnen vragen of iemand anders die ze vertrouwt. Mocht er niemand zijn die haar kan helpen, dan kan ze ook bij de plaatselijke KBO-Afdeling terecht. De belastinginvulhulp of vrijwillig ouderenadviseur kan helpen bij de aanvraag. Het belastbaar inkomen dat je voor de zorgtoeslag moet doorgeven, is te vinden op de laatste belastingaanslag.’

Zorgverzekering duurder

Juist nu is het aan te raden de zorgtoeslag aan te vragen als u daar recht op hebt. Overvliet: ‘Veel mensen betalen rond de 125 tot 135 euro per maand aan zorgpremie. Met ingang van volgend jaar verdwijnt de collectiviteitskorting van 5 procent, waar veel mensen gebruik van maken. Bovendien zijn boodschappen en energie flink duurder geworden. Dan is 100 euro per maand echt een bedrag dat je niet moet laten liggen. 
Goed om te weten is dat het voor de zorgtoeslag niet uitmaakt of je een dure zorgverzekering hebt of een heel goedkope digitale, waarbij je alles via de computer moet doen. Ook de hoeveelheid zorg die je gebruikt, maakt voor de hoogte van de zorgtoeslag niet uit.’ U kunt met een proefberekening op www.belastingdienst.nl zien of u recht hebt op zorgtoeslag. Voor wie met ingang van 2023 wil overstappen naar een andere zorgpolis, heeft Overvliet nog een belangrijke tip: kijk goed of de verzekeraar die die polis aanbiedt, wel uw vertrouwde zorgverleners, zoals huisarts, apotheek en ziekenhuis, heeft gecontracteerd.

KBO-Brabant heeft een eigen juridische helpdesk. Klik hier voor meer informatie.