Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenKrijgt u wel het pensioen dat u verdient?

Krijgt u wel het pensioen dat u verdient?

Maandag 27 februari 2023

Stel, u heeft jarenlang fulltime gewerkt. Op een zeker moment bent u parttime gaan werken. Dit heeft natuurlijk invloed op uw pensioensopbouw. Tot zover nog te volgen, toch? Maar als u dan met pensioen gaat, komt u erachter dat uw gehele pensioenopbouw is teruggezet naar deeltijd. Uw pensioen valt dan veel lager uit en dat is niet terecht!

 class=

Dit overkwam een van de leden van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, die pensioen opgebouwd heeft bij ABP. Ze betaalde jarenlang premie en toch werd haar een aanzienlijk deel afgenomen door deze fout. Ronny van der Maaten, voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen vertelt dat dit vaker voorkomt. Hij drukt iedereen, vooral degenen met een ABP-pensioen, op het hart om dit goed te controleren in het eigen pensioenoverzicht

Klopt het wel?

Van der Maaten: ‘Als het u overkomt, dan wordt u bestolen van uw welverdiende pensioen. Er is een EU-verdrag waarin staat dat dit verboden is, uitzonderingen daargelaten. Het lastige is wel, dat pensioenfondsen nauwelijks transparant zijn over uw pensioenrechten. Het is net een black box, waardoor belanghebbenden bijna onmogelijk kunnen nagaan of de vastgelegde pensioenafspraken wel kloppen.’

Van der Maaten legt uit hoe u na kunt gaan of uw pensioenaanspraak klopt. ‘Log via DigiD in op bijvoorbeeld mijn.abp.nl en klik vervolgens op Pensioenoverzicht en dan op Bekijk uw diensttijdoverzicht. Daar kunt u klikken op Overzicht aanvragen. U krijgt het overzicht dan toegestuurd, waarop u kunt zien of de juiste deeltijdfactoren zijn toegepast. Voor de jaren die u voltijds heeft gewerkt, moet die factor 1 zijn. Is die lager dan 1, dan klopt er iets niet.’ U kunt ook bellen met de ABP Klantenservice om dit overzicht op te vragen: (045) 57 96 180, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.30 uur.

Wat is een deeltijdfactor?

Een deeltijdfactor is het percentage dat u heeft gewerkt op basis van een fulltime werkweek. Stel dat die 40 uur per weekbedraagt en u heeft 40 uur per week gewerkt, dan is de deeltijdfactor 1. Heeft u bijvoorbeeld 24 uur per week gewerkt, dan is de deeltijdfactor 0,6.

Krachten bundelen

De Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen onderzoekt of er meer mensen zijn die een deel van hun opgebouwde pensioen zijn kwijtgeraakt door korter te gaan werken. Van der Maaten: ‘Tot nu toe is bij ons van een beperkt aantal mensenbekend dat zij door ABP gekort zijn op hun pensioen door een verkeerde deeltijdfactor. We werken op veel terreinen nauw samen met de KBO’s in Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel en willen graag bekijken of ook hier een gezamenlijke actie mogelijk is, eventueel met behulp van een rechtsbijstandsverzekeraar.’

Oproep

Is de beschreven situatie op u van toepassing en wilt u aansluiten bij een eventuele actie, neem dan vrijblijvend contact op met de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen. Die heeft het volgende van u nodig:

  • uw gegevens, zoals naam en adres en eventueel telefoonnummer en e-mailadres;
  • de jaren die u voor uw ABP-pensioen werkte met de daarbij behorende percentages
  • die u werkte (voltijd 100%) of minder en de door ABP toegepaste deeltijdfactoren;
  • of u een rechtsbijstandsverzekering heeft die ook pensioenproblemen dekt.

U kunt uw informatie per post sturen naar NBP; Boerhavelaan 40, 2713 HX Zoetermeer. Ook kunt u de informatie naar ons mailen op info@pensioenbelangen.nl Bij vragen kunt u bellen naar (070) 36 01 921. Uiteraard gaat de NBP vertrouwelijk met uw gegevens om. Aanmelden verplicht u tot niets.