Kloosterdag over (samen) leren bidden
Vrijdag 16 mei 2025Iedereen bidt. Want momenten van verzuchting, vragen om hulp of geraakt worden door emotie, verwondering of compassie zijn ook vormen van bidden. Op 4 april stond de traditionele Kloosterdag in het teken van bidden.

Op 4 april heette de 87-jarige pater Cees Maes de meer dan vijftig deelnemers aan de Kloosterdag Weer (samen) leren bidden welkom in het voormalig klooster van de Nederlandse provincie van de missionarissen van Steyl in Park Zuiderhout in Teteringen.
Hij vertelde begeesterd over zijn orde, de SVD: Societas Verbi Divini, in 1875 opgericht door Arnold Janssen, een priester uit het Duitse Goch, die in 2003 heilig verklaard werd. Tegenwoordig telt de congregatie ruim zesduizend leden wereldwijd. Sinds 1990 is sprake van zogenaamde Nieuwe Missionarissen, jonge mensen uit India, de Filippijnen, China, Congo, Polen, Ghana en Indonesië, die in Nederland ‘het missiewerk’ voortzetten en laten zien dat een multiculturele samenleving in de praktijk mogelijk is.
U leest nu een gratis artikel
Wilt u alle artikelen van ONS Magazine lezen? Word dan KBO-lid!
Lid wordenHoe moet ik bidden?

Peter Nissen, die samen met leden van de commissie Zingeving en identiteit deze Kloosterdag heeft voorbereid, nuanceerde de titel voor zijn lezing in zijn eerste de beste zin naar: hoe kan ik bidden? “Bidden is een keuze, een kans, een uitdaging, maar absoluut geen verplichting. Uit onderzoek uit 2005 blijkt dat 25 procent van de ondervraagden zich kerkelijk noemde, 60 procent gaf aan geregeld te bidden. In 2015 gaf nog 47 procent van de geënquêteerden dat aan, waarvan 20 procent zelfs iedere dag bad. Binnenkort verschijnen de cijfers van het onderzoek uit 2025.”
Een goed gesprek met jezelf
“Laten we ons bewust worden van het feit dat we al kunnen bidden; we kennen momenten van verzuchting, we vragen om hulp, we wandelen door de natuur geraakt door emotie, verwondering, betrokkenheid, compassie. We bidden uit dankbaarheid. Onze zorgen over de wereld getuigen van ons verlangen naar een betere wereld; dat verlangen voedt de hoop, en hoop staat boven optimisme. Bidden verandert de wereld niet, maar bidden kan wel mensen veranderen. Bidden is een goed gesprek met jezelf in de hoop dat iemand meeluistert. Bidden is je handen openen voor God”, zo zei Henri Nouwen.
Commissie Zingeving en identiteit
Martien van Duijnhoven, met ondergetekenden een van de organisatoren van de dag, deelde hoe hij van huis uit heeft leren bidden en dat in zijn werkzame leven dankbaar heeft toegepast. Treffend liet hij zijn kwetsbaarheid zien: door ziekte getroffen kwam hij van ‘afkeer’ toch weer uit bij werkelijk bidden. Zijn verhaal stimuleerde velen in de vier verschillende gespreksgroepen ook hun levenservaringen te delen.
Als een bloem in de zon
Anne Marie Bos vertelde over haar leven bij de Karmel in Nijmegen. Ze voelt zich verbonden met die oeroude psalmen die ons vertellen over spiritualiteit, de relatie tot God, de mens, de gemeenschap, onszelf. Uiteindelijk nam Anne Marie met haar gitaar en haar prachtige zangstem iedereen mee in psalmviering 20:
Jouw aanwezigheid indachtig
zijn wij hier bijeen,
wij roepen jouw naam: Wees nabij.
Ieder aanwezige op 4 april was het erover eens: we hebben weer samen leren bidden. In verbondenheid, in stilte, in ontmoeting, in het delen van de maaltijd.
Foto’s: Jos Vermunt
Gerelateerde artikelen

Geniet van alle ONS voordelen als KBO lid:
✔ Ontvang 11x per jaar het print magazine ONS.
✔ Ontvang 12x per jaar het ONS Mailmagazine
✔ Iedere dag 8 verschillende puzzels maken
✔ Er op uit met voordeel
✔ Veel keuze uit aanbiedingen